ΔΝΤ:«Ταβάνι» τα 30 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Αδιευκρίνιστη παραμένει ακόμα η τελική συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Το Ταμείο αναμένεται να πάρει τις τελικές του αποφάσεις τον Μάρτιο, ενώ υπάρχουν πιέσεις από την Ευρωζώνη και κυρίως την Γερμανία για αυξημένη συμμετοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή

του Ταμείου στο πρώτο πακέτο έφτανε τα 30 δισ. ευρώ.

Σήμερα τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg επικαλούνται ανώνυμες πηγές του Ταμείου σύμφωνα με τις οποίες το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης θα διατηρηθεί πιθανότατα στο ύψος των 30 δισ. ευρώ που είχε καθορισθεί από το 2010, καθώς υπάρχουν πιέσεις από χώρες- μέλη του Ταμείου για να περιορισθεί η έκθεσή του στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές και πηγές από το ΔΝΤ, το Ταμείο μπορεί να συμβάλει με νέα κεφάλαια 13 δισ. ευρώ για νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, που σημαίνει ότι η συμμετοχή του (μαζί με τα αδιάθετα από το προηγούμενο πρόγραμμα), θα φθάσει συνολικά περίπου στα 23 δισ. ευρώ (σ.σ.: η συνολική έκθεση θα διατηρηθεί στα 30 δισ. ευρώ, καθώς η Ελλάδα θα εξοφλεί μέρος των δανείων που πήρε από το πρώτο πρόγραμμα).

Με δεδομένο ότι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα για την περίοδο έως το 2014 θα έχει -χωρίς τα υπόλοιπα από το πρώτο πρόγραμμα- συνολικό ύψος 130 δισ. ευρώ, η συμμετοχή του Ταμείου θα περιορισθεί στο 1/10 από 1/3 που ήταν στο πρώτο πακέτο.

Keywords
Τυχαία Θέματα