ΕΕ: Τελευταία ευκαιρία στη Σερβία για συμφωνία με το Κόσοβο

Τελευταία ευκαιρία να ρυθμίσει τις διαφορές της με την αποσχισθείσα επαρχία της, Κόσοβο, ώστε να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις έδωσε την Τρίτη στη Σερβία η Ευρωπαϊκή Ένωση.


Με την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας να μη θεωρείται αμελητέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε την κατάθεση της έκθεσής της για το κατά πόσο η Σερβία είναι έτοιμη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης, Κάθριν Άστον, η οποία προ δύο εβδομάδων είχε κηρύξει τις συνομιλίες μεταξύ Σερβίας και

Κοσόβου περαιωμένες, δήλωσε ότι είχε καλέσει τους πρωθυπουργούς των δύο πλευρών, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι αντίστοιχα, στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την απόσχιση του Κοσόβου από το έδαφός της το 2008 και την προηγούμενη εβδομάδα απέρριψε συμφωνία η οποία έδινε αυτονομία στον μικρό σερβικό θύλακα στο βορρά της επαρχίας, η οποία κατοικείται ως επί το πλείστον από Αλβανούς.

Να κοιτάξουν μπροστά, στο κοινό ευρωπαϊκό τους μέλλον, κάλεσε τη Σερβία και το Κόσοβο ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ επίτροπος, Στέφαν Φούλε, ο οποίος εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα