ΕΦΕΤ: «Αναδυόμενοι Κίνδυνοι και Πρόληψη Κρίσεων»

Στις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΕΦΕΤ προκειμένου η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα να μην «γεννήσει» κρίσεις διατροφικές, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Φορέα Γιάννης Μίχας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε συνεργασία με την EFSA (European Food Safety Authority).

Παράλληλα υπογράμμισε τη σπουδαιότητα που έχει για την προστασία των Ελλήνων και ευρωπαίων καταναλωτών το δίχτυ ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί

από την EFSA σε συνεργασία με όλες τις εθνικές αρχές ελέγχου τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Μίχας οι προσπάθειες του ΕΦΕΤ για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας έχουν πολλαπλασιαστεί με την εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων ελέγχου, που βασίζονται στις αρχές της εκτίμησης της επικινδυνότητας. Ο ρόλος δηλαδή πλέον, του ΕΦΕΤ δεν περιορίζεται σε αυτόν του “μηχανισμού ελέγχων και της καταστολής” αλλά στον προσδιορισμό νέων ή και επανεμφανιζόμενων διατροφικών κινδύνων καθώς και στον συνεχή σχεδιασμό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών ασφάλειας τροφίμων και διατροφικών κρίσεων.

Την ιδιαίτερη κρίσιμη όσο και καίρια θέση που κατέχει ο ΕΦΕΤ στο εθνικό σύστημα ελέγχου της αγοράς τροφίμων και τον πολύπλευρο ρόλο του στην υποστήριξη και ανάπτυξη του κλάδου των τροφίμων, στην εκπαίδευση των επιχειρήσεων, στην έρευνα, στην διατροφική διαπαιδαγώγηση και πρόληψη καταδεικνύουν τα απολογιστικά στοιχεία δράσης του φορέα τον περασμένο ενάμιση χρόνο. Στο παραπάνω διάστημα ο ΕΦΕΤ :

• πραγματοποίησε περισσότερους από 15.000 ελέγχους ανά την ελληνική επικράτεια σε όλους τους τομείς διακίνησης και εμπορίας τροφίμων. Κατά το έτος 2011 μάλιστα επιτεύχθηκε αύξηση των ελέγχων έναντι του 2010 κατά 38 % και υπερκάλυψη του ετήσιου στόχου κατά 26,4%.

• κατάσχεσε περισσότερα από 1.000.000 κιλά ακατάλληλα για κατανάλωση τρόφιμα

• επέβαλε πρόστιμα άνω των 6.500.000€ σε 1.000 περίπου επιχειρήσεις για παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας.

• πραγματοποίησε 24 Προγράμματα Επισήμου Ελέγχου Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων. Στις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν παραβάσεις ακολουθήθηκε η διαδικασία της ανάκλησης των προϊόντων από την αγορά. Το 2012 αποτελεί τη χρονιά ορόσημο για τους εργαστηριακούς ελέγχους του ΕΦΕΤ, δεδομένου ότι τίθενται σε λειτουργία τα δύο εργαστήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στα εργαστήρια αυτά θα πραγματοποιηθούν οι περισσότερες από τις αναλύσεις που έως σήμερα αποστέλλονται σε άλλα εργαστήρια, μειώνοντας τα κόστη τους αλλά και τον χρόνο ανταπόκρισης.

• Ακόμη ως εθνικό σημείο επαφής για την ασφάλεια των τροφίμων με την Ε.Ε., ο ΕΦΕΤ έχει διακινήσει και έχει διερευνήσει 146 κοινοποιήσεις μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης της ΕΕ (RASFF).

Παράλληλα στο πλαίσιο των προσπαθειών αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του ΕΦΕΤ, συστάθηκε Κέντρο Ενημέρωσης και Λήψης Καταγγελιών, λειτουργώντας τον πενταψήφιο πανελλαδικό αριθμό 11717. Το πρώτο τετράμηνο 2012 υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν περισσότερες από 500 καταγγελίες.

Σημαντικές δράσεις υλοποιήθηκαν και στον τομ

Keywords
Τυχαία Θέματα