Ευθύνες στον Παπακωνσταντίνου για έλλειμμα και στοιχεία

18:28 5/2/2012 - Πηγή: NewsBomb

Ο Νίκος Λογοθετίδης επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για το έλλειμμα του 2009.

Βαρύτατες ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου επιρρίπτει το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της στατιστικής υπηρεσίας Νίκος Λογοθέτης καθιστώντας τους στην ουσία ως τους φυσικούς αυτουργούς

της παραποίησης των στατιστικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας και της διόγκωσης του ελλείμματος προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος της χώρας στο ΔΝΤ.

Στην μακροσκελή κατάθεσή του στον εισαγγελέα – η οποία αποτελεί βασικό κομμάτι της δικογραφίας που βρίσκεται στην Βουλή - ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τον μηχανισμό που – σύμφωνα με τον ίδιο – φουσκώθηκε το έλλειμμα του 2009. Ένα μηχανισμό που δεν αποτελείται μόνο από μαθηματικές πράξεις αλλά και από ανθρώπους που ανέλαβαν να οδηγήσουν την χώρα στην χειρότερη περιπέτεια της νεότερης ιστορίας της.

Σύμφωνα πάντα με όσα είπε ο κ. Λογοθέτης, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ανώτερα στελέχη της Eurostat σχημάτισαν μια τριγωνική συνεργασία προκειμένου το έλλειμμα να δείχνει αυξημένο, να αλλοιωθεί δηλαδή επι το χείρω η εικόνα της ελληνικής οικονομίας και με τον τρόπο αυτό να διευκολυνθεί η είσοδος της χώρας στο ΔΝΤ.

Ο ίδιος, εκ θέσεως παρακολουθούσε από κοντά την «δολιοφθορά» αλλά ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ του είχε απαγορεύσει τη πρόσβαση σε κάθε επίσημο έγγραφο με αποτέλεσμα να παραβιάσει τον υπολογιστή του προέδρου.

Τα στοιχεία που απέκτησε είναι αποκαλυπτικά και τα παρουσίασε τότε στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής λέγοντας ότι με αυτά αποδεικνύονται οι «αυθαιρεσίες» που εκτίναξαν το έλλειμμα, η «καθοδήγηση» και οι «υπόγειες συνομιλίες του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με την Eurostat».



Συγκεκριμένα, ο κ. Λογοθέτης υποστηρίζει ότι «δεν εξηγήθηκε ποτέ ο λόγος της αυθαίρετης και βεβιασμένης (χωρίς αναλογιστική μελέτη) ένταξης συγκεκριμένων ΔΕΚΟ στους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (τα κριτήρια ένταξης των οποίων δεν αιτιολογήθηκαν ποτέ) ούτε ο λόγος διόγκωσης του ελλείμματος από το αναμενόμενο 12% στο 15,4% που εξαγγέλθηκε τελικά από την Eurostat. Μάλιστα δεν έχει ούτε καν αιτιολογηθεί με ποια κριτήρια μπήκαν στο έλλειμμα τα συγκεκριμένα swaps («συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίου»)».

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κάνει λόγο για επιστολή του προέδρου της Eurostat k. Radermacher προς τον κ. Ανδρέα Γεωργίου στις 8/10/2010 σχετική με τα “Goldman Sachs Swaps” και συμπληρώνει « Σε αυτή την επιστολή περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι «προτάσεις» της Eurostat για την ποσοτική αναθεώρηση (προς τα επάνω) του Ελληνικού χρέους (και συνεπώς και του ελλείμματος) για κάθε έτος από το 2001 και μετά, λαμβάνοντας υπ όψιν τα swaps. ..

Στην τελευταία παράγραφο της επιστολής ο κ. Radermacher ζητά να έχει μέχρι τις 10/10/2010 (δηλ. 2 ημέ

Keywords
Τυχαία Θέματα