Εγκύκλιος για το διακανονισμό οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία

Τις προϋποθέσεις και τις προθεσμίες για την υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία εμπεριέχει η εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη.

Με βάση το νόμο 4038/2012, παρέχεται η δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και αναστολής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για τις οφειλές μέχρι τις 31/12/2010.

Οι προϋποθέσεις

Προϋποθέσεις για την αναστολή και την υπαγωγή στο διακανονισμό είναι

α) η υποβολή αίτησης του οφειλέτη,

β) η ανελλιπής καταβολή των από 1.1.2011 τρεχουσών εισφορών,

γ)

η καταβολή του 20% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, έναντι της κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

Κίνητρα για τους οφειλέτες

Οι οφειλέτες που θα υπαχθούν στο διακανονισμό μπορούν να πετύχουν έκπτωση 40% επί των προσθέτων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης μέχρι 31.12.2011 οφειλής τους. Η ίδια έκπτωση μπορεί να γίνει και για οφειλέτες που είχαν ενταχθεί σε ανάλογες ρυθμίσεις και στο παρελθόν.

Για να έχει κάποιος οφειλέτης δυνατότητα έκπτωσης θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση μέχρι τις 30 Μαρτίου 2012 και να καταβάλει την πρώτη δόση μέχρι τις 30 Απριλίου 2012.

Στόχος του υπουργείου

Στόχος της κυβέρνησης με την παρούσα ρύθμιση, που θα ισχύει μέχρι 31.12.2012, είναι η είσπραξη του μεγαλύτερου μέρους του ποσού που οφείλουν περίπου 300.000 οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα ταμεία ασφάλισης μισθωτών

Ειδικά για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα λοιπά ταμεία ασφάλισης μισθωτών, το ποσό του 20% έναντι της κεφαλαιοποιημένης οφειλής που πρέπει να καταβάλει ο οφειλέτης δε μπορεί να είναι μικρότερο του 1,25% επί της μέχρι 31.12.2011 κεφαλαιοποιημένης οφειλής ούτε μεγαλύτερο του 40% του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του έτους 2011 και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 150 ευρώ.

Για τον ΟΑΕΕ

Για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ και των λοιπών ταμείων ασφάλισης αυτοαπασχολουμένων - ανεξάρτητα απασχολουμένων, το ποσό της διμηνιαίας καταβολής καθορίζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις υποπεριπτώσεις ii και iii της περίπτωσης γ΄ της παρ. Α1 του άρθρου 48 του ν. 3943/2011 αντιστοίχως.

Δυνατότητα ρύθμισης σε δόσεις

Επίσης, οι οφειλέτες μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε ισόποσες μηνιαίες ή διμηνιαίες κατά περίπτωση δόσεις ως εξής :

- Εφάπαξ εξόφληση ή ρύθμισή του έως και σε έξι δόσεις με έκπτωση ποσοστού 100 % επί των προσαυξήσεων προσθέτων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

- Καταβολή του ποσού από επτά έως και 10 δόσεις με έκπτωση ποσοστού 75 % επί του ποσού της κεφαλαιοποιημένης οφειλής που αντιστοιχεί σε κάθε είδους προσαυξήσεις πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.

Η εφάπαξ καταβολή αλλά και η καταβολή της πρώτης δόσης θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έως την 30.4.2012, ενώ η μη καταβολή δύο συνεχόμενων δόσεων συνεπάγεται έκπτωση του οφειλέτη από την παρούσα ρύθμιση.<

Keywords
Τυχαία Θέματα