ΕΚΤ: Παραπλανητικό το δημοσίευμα του Spiegel

Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ θα παρεμβαίνει στην αγορά ομολόγων για να βάλει ουσιαστικά ανώτατο όριο στα επιτόκια δανεισμού κρατών-μελών της Ευρωζώνης.


Από τη πλευρά του, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε άγνοια, ενώ η γερμανική

κεντρική τράπεζα Bundesbank εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την εκπεφρασμένη πρόθεση της ΕΚΤ να αγοράσει ισπανικά και ιταλικά ομόλογα.

«Είναι εντελώς παραπλανητικό να δημοσιεύονται αποφάσεις που δεν έχουν ακόμα ληφθεί», είπε εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώνυμες πήγες στην τελευταία έκδοση του Der Spiegel, η ΕΚΤ εξετάζει να παρεμβαίνει στις αγορές όταν τα επιτόκια δανεισμού κρατών-μελών της Ευρωζώνης υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, κ. Μάρτιν Κότχαους είπε, ωστόσο, στην τακτική ενημέρωση τύπου ότι το Βερολίνο δεν έχει υπόψη του κανένα τέτοιο σχέδιο και πρόσθεσε ότι και αν υπήρχε, θα ήταν προβληματικό.

«Δε γνωρίζω τίποτε σχετικά με τέτοια σχέδια και δεν έχω ακούσει τίποτε», είπε. «Σε καθαρά θεωρητικούς, αφηρημένους όρους, ένα τέτοιο εργαλείο θα ήταν ασφαλώς πολύ προβληματικό. Ωστόσο, δεν γνωρίζω καμία πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα