Εντατικό ξεσκόνισμα από Τρόικα στην Κύπρο

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται στο Γραφείο Προγραμματισμού και στο Υπουργείο Οικονομικών οι επαφές τεχνοκρατών της Τρόικας με κρατικούς αξιωματούχους και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος.

Το κατώφλι του Γραφείου Προγραμματισμού πέρασε πρώτη η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία συζήτησε με τεχνοκράτες της Τρόικας. Η κ. Γιωρκάτζη δεν προέβη σε δηλώσεις.

Ακολούθως έγινε συζήτηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο για το θέμα της ανεργίας και ειδικότερα για τα προγράμματα δραστηριοποίησης νεαρών ανέργων και καταπολέμησης

της ανεργίας στους νέους, στην παρουσία τεχνοκρατών του Υπουργείου Εργασίας.

Με τους τεχνοκράτες της Τρόικας συναντάται αυτή την ώρα ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών, εκπρόσωποι του οποίου παρουσιάζουν τις εκτιμήσεις τους για τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην οικονομία.

Την ίδια ώρα στο ΥΠΟΙΚ αξιωματούχοι του Τμήματος Προϋπολογισμού του ΥΠΟΙΚ και τεχνοκράτες της Κεντρικής Τράπεζας συναντώνται με τεχνοκράτες της Τρόικας, με τους οποίους συζητούν τον προϋπολογισμό του 2014, ενώ εξετάζονται οι μηνιαίες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών για ολόκληρο το 2014.

Στο μεταξύ αναλυτές της Τράπεζας Κύπρου συναντήθηκαν στο Γραφείο Προγραμματισμού με τεχνοκράτες της Τρόικας, στην παρουσία τεχνοκρατών του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤΚ, με τους οποίους συζήτησαν τις εκτιμήσεις για τις μακροοικονομικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, παρουσία τεχνοκρατών του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναλυτές θεωρούν ότι η συρρίκνωση της οικονομίας το τρέχον έτος θα είναι ηπιότερη από την αρχική πρόβλεψη της Τρόικας για συρρίκνωση 8,7%, όπως είναι και η θέση του ΥΠΟΙΚ. Ωστόσο, εκτιμούν ότι η συρρίκνωση το 2014 θα ξεπεράσει το προβλεπόμενο 3,9% του ΑΕΠ και θα συνεχιστεί μέχρι το 2016, την ώρα που οι προβλέψεις του μνημονίου κάνουν λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2015.

Τελικά δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση αξιωματούχων των Υπουργείων Εμπορίου και Συγκοινωνιών για το θέμα των αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση για αυτό το θέμα διεξάγεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Αυτή την ώρα με την Τρόικα συναντάται αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, οι οποίοι συζητούν τις εξελίξεις στην οικονομία, ενώ αργότερα το Γραφείο Προγραμματισμού θα επισκεφθούν αντιπροσωπείες της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ οι οποίες θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην οικονομία με έμφαση στα περιοριστικά μέτρα και τον κατώτατο μισθό, ο οποίος σύμφωνα με τις εργοδοτικές οργανώσεις, θα πρέπει να μειωθεί διότι πλήττει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Το απόγευμα θα εξεταστεί το θέμα του δημοσιονομικού πλαισίου και της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, καθώς και το θέμα της δημιουργίας δημοσιονομικού συμβουλίου. Θα τεθεί επίσης το θέμα της δημοσιονομικής ευθύνης, που θα ορίζει τα όρια μέσα στα οποία θα καταρτίζονται οι προϋπολογισμοί του κράτους.

Τέλος, στις 4 το απόγευμα θα γίνει ενημέρωση των Τροϊκανών για το σχέδιο δράσης στον τουρισμό, το οποίο περιλαμβάνει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, το θέμα του καζίνο και γενικότερα δράσεις που θα βοηθήσουν στην αύξηση των αφίξεων αλλά και των εσόδων.

ΠΗΓΗ ikypros

Keywords
Τυχαία Θέματα