Έπαιρνε τις εισφορές αλλά δεν τις έδινε στον ΟΓΑ

Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία ενός αλλοδαπού οικονομικού μετανάστη από την Αλβανία, ότι κατέβαλλε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ΟΓΑ στα χέρια του ανταποκριτή του Οργανισμού σε χωριό της Λέσβου, χωρίς ωστόσο ποτέ να φθάσουν τα χρήματα αυτά στα ταμεία του Οργανισμού.

Και ενώ ο κεντρικός ΟΓΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με υπόθεση απάτης και υπεξαίρεσης στη Μυτιλήνη, ο αλλοδαπός

που με την καταγγελία του στην κεντρική διοίκηση του Οργανισμού έδωσε όλα εκείνα τα στοιχεία για την αποκάλυψη της υπόθεσης, απελαύνεται από την Ελλάδα ως ανασφάλιστος (!)

Το θέμα αποκάλυψαν «Τα Νέα της Λέσβου» τον περασμένο Σεπτέμβριο και ήδη προκάλεσε την παρέμβαση της δικαιοσύνης, καθώς η κεντρική διοίκηση του ΟΓΑ διαβίβασε στην Εισαγγελία μηνυτήρια αναφορά με το πόρισμα του ελέγχου που διενεργήθηκε από Επιθεωρητές του στη Μυτιλήνη μετά το δημοσίευμα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αν και ο ασφαλισμένος απολάμβανε πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με ανανεωμένο βιβλιάριο το οποίο είχε σφραγίδες και υπογραφές , όλα αυτά ήταν παράτυπα αφού ο ίδιος δεν είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του Οργανισμού.

Όπως γράφουν σήμερα τα «Νέα της Λέσβου» οι διαδικασίες για την απέλαση του αλλοδαπού κινήθηκαν από το αρμόδιο γραφείο της Περιφέρειας σε συνεργασία με το γραφείο Αλλοδαπών του Δήμου, καθώς αυτό προβλέπεται με το γράμμα του νόμου στην ελληνική πραγματικότητα. Από την άλλη μεριά ο οικονομικός μετανάστης παραμένει ακάλυπτος αφού όπως καταγγέλλει κατέβαλε επί σειρά ετών τις ασφαλιστικές εισφορές, ασχέτως αν αυτές δεν έφταναν ποτέ στο Ταμείο του ΟΓΑ πράγμα για το οποίο ήταν υπεύθυνος ο ανταποκριτής.

Ο Αλβανός εργάτης Γασμίρ Λάγκος έχει στα χέρια ήδη το έγγραφο της απέλασης του και καλείται να εγκαταλείψει μέχρι τις 22 Μαρτίου, την Ελλάδα. Έχει ωστόσο τη δυνατότητα να προσβάλλει την απόφαση προκειμένου όμως να γίνει αυτό χρειάζεται χρήματα για την αμοιβή δικηγόρου τα οποία δεν διαθέτει. «...έξι χρόνια πλήρωνα στον ΟΓΑ και διαπιστώνω ότι ενώ είχα βιβλιάριο και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ήμουν επί της ουσίας ανασφάλιστος αφού τα λεφτά μου δεν τα απέδιδε στον ΟΓΑ ο ανταποκριτής όπως αποδεικνύεται τώρα» δηλώνει ο κ. Λάγκος και συνεχίζει: «Ποιός θα με καλύψει τώρα εμένα για τα τόσα χρόνια που πλήρωνα και δεν έμπαιναν τα ένσημα, ενώ σαν να μη φτάνει αυτό, με διώχνουν κι από την Ελλάδα».

Ο ΟΓΑ προχώρησε στη διενέργεια έρευνας για τη μία σοβαρή αυτή υπόθεση με ενδείξεις σκανδάλου υπεξαίρεσης ασφαλιστικών εισφορών έχοντας στη διάθεση του το βιβλιάριο του ασφαλισμένου το οποίο φαίνεται ι επί σειρά ετών σφραγισμένο για τις ασφαλιστικές καλύψεις αλλά ο ασφαλισμένος δεν εμφανίζεται πουθενά στα μητρώα του Οργανισμού!

Είναι σχεδόν αδύνατο να αποδοθεί σε αφέλεια ότι επί 6 χρόνια ανανεωνόταν με σφραγίδες και υπογραφές το βιβλιάριο που ασφαλισμένου χωρίς να καταβάλλονται οι εισφορές υπέρ του ΟΓΑ.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα που αποτελεί σήμερα το βασικό μάρτυρα της υπόθεσης, επί 6 χρόνια κατ' απαίτηση του ανταποκριτή του ΟΓΑ κατέβαλε στον ίδιο (και όχι στην τράπεζα όπως προβλέπεται) τις ασφαλιστικές του εισφορές (500 ευρώ το χρόνο), χωρίς ουδέποτε να πάρει έγγραφο ασφαλιστικής ενημερότητας και γι' αυτό απευθύνθηκε στα κεντρικά του Οργανισμού, όπου και ανακάλυψε τελικά... ότι είναι ανασφάλιστος!

Ο αλλοδαπός αγροτοεργάτης δεν έχει αποδείξεις για τα χρήματα που κατέβαλε στον ανταποκριτή του ΟΓΑ (γιατί ο τελευταίος προφανώς και δεν του έδινε), εμφανίζει όμως ως αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο το επί 6 χρόνια σφραγισμένο βιβλιάριο του από το στέλεχος του ΟΓΑ, με το οποίο άλλωστε απολάμβανε όλες τις προβλεπόμενες παροχές υγείας του Οργανισμού!

«...Εγώ του έδινα τα χρήματα κι εκείνος μου έβαζε τις σφραγίδες και έφευγα, ενώ είχα πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη για μένα και για την οικογένεια μου και ανανέωνα και την κάρτα παραμονής μου με την επίδειξη του βιβλιαρίου» δηλώνει μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Πηγή: lesvosreport.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα