Επανέναρξη συνομιλιών με το Ιράν επιδιώκει η Κίνα

Την επανέναρξη των διεθνών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ζητά η κινεζική κυβέρνηση, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα».

Κυβερνητικού αξιωματούχοι τόνισαν σε ιρανική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στο Πεκίνο ότι η επανέναρξη των διεθνών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί «κορυφαία προτεραιότητα».

Την ίδια ώρα που η Κίνα επιχειρεί αποκλιμάκωση της έντασης, που θα έπληττε και τις προμήθειές της, οι ΗΠΑ

συγκεκριμενοποιούν τις κυρώσεις που θα επιβάλλονται σε ξένες τράπεζες, οι οποίες θα έχουν συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, μέσω του οποίου η χώρα εισπράττει χρήματα για τις εξαγωγές πετρελαίου.

«Η Κίνα πιστεύει ότι το ζήτημα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά, διαμέσου του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, και ότι οι κυρώσεις και τα στρατιωτικά μέσα δεν θα συμβάλουν στη θεμελιώδη αντιμετώπιση του προβλήματος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών Γου Χαϊλόνγκ, που συναντήθηκε με τους ιρανούς αξιωματούχους.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Ιράν δήλωσαν πρόθυμοι για την επανέναρξη των συνομιλιών και την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ.

Το Πεκίνο παρακολουθεί εντατικά το ζήτημα, καθώς η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ιρανικού αργού, καίτοι υποδιπλασίασε τις εισαγωγές της τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, λόγω μιας διένεξης για τους όρους πληρωμής.

Keywords
Τυχαία Θέματα