Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Τα κύρια κοινά θέματα των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα είναι η αύξηση στα τέλη του ηλεκτρικού ρεύματος και οι αντιδράσεις, η συνάντηση ΔΗΣΥ και ΡΤΚ και η μη ανανέωση των συμβολαίων εκτάκτων «δημόσιων υπαλλήλων».

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Εγώ δεν πληρώνω, ας πληρώσουν οι άλλοι 30%» και με μεγάλη φωτογραφία ενός γαϊδουριού, αναφέρεται στην αύξηση που επιβλήθηκε στο ηλεκτρικό ρεύμα και γράφει ότι ενώ οι «κρατικοί» οργανισμοί, οι «δήμοι», τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα πανεπιστήμια και οι ευνοούμενοι

δεν πληρώνουν, την ζημιά θα την πληρώσει πάλι ο «λαός». Αλλού αναφέρει ότι το όνομα του Ισμέτ Φελέκ, ο οποίος ήδη έχει ανάμειξη σε πολλά εγκλήματα, εμπλέκεται στη υπόθεση ξυλοδαρμού διευθυντή τράπεζας στην περιοχή Κιόνελι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αντιπροσωπεία του ΡΤΚ συμμετέχει στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το οποίο πραγματοποιείται χθες και σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και σημειώνει ότι είχε την ευκαιρία να συναντηθεί για μία ώρα με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Ηλεκτρικό σοκ», γράφει ότι το «κράτος» το οποίο εδώ και καιρό προειδοποιούσε ότι θα είναι δύσκολο να μην επιβληθεί αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, ανακοίνωσε τελικά ότι η αύξηση θα κυμαίνεται από 13.63 έως και 29.23 %. Αλλού γράφει ότι συνελήφθησαν τρία άτομα για την διάπραξη ληστειών στην Αμμόχωστο, Τρίκωμο και Πραστιό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «πρωθυπουργός» Γιορκαντζίογλου δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» δεν είχε άλλη επιλογή από την επιβολή αύξησης στο ηλεκτρικό και ζήτησε από το λαό να δείξει κατανόηση.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) έχει τίτλο «Το λογαριασμό στο λαό» γράφει ότι η τ/κ «αρχή ηλεκτρισμού» η οποία δεν κατάφερε να εισπράξει σχεδόν 500 εκατομμύρια ΤΛ (περίπου 200 εκατομμύρια Ευρώ), βρήκε την λύση στην αύξηση στα τέλη του ηλεκτρικού, με αποτέλεσμα ο κόσμος να αντιδράσει έντονα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο πρύτανης του παράνομου πανεπιστημίου Λέυκας, Αλί Γιουκσελέν, δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο του παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της περιοχής και κάλεσε την «πολιτεία» να στηρίξει το έργο τους. Αλλού γράφει ότι ο Γιορκαντζίογλου δήλωσε ότι με στόχο να απαλύνει το αίσθημα της αδικίας που νιώθει ο κόσμος, τον Δεκέμβριο δεν θα ανανεωθούν τα συμβόλαια των εκτάκτων υπαλλήλων, οι οποίοι προσλήφθηκαν το 2013.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Υπέρμετρη αύξηση στο ηλεκτρικό», αναφέρεται επίσης στην αύξηση που ανακοινώθηκε χθες ότι θα επιβληθεί στο ηλεκτρικό από τις 18 Νοεμβρίου και γράφει ότι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων ήταν ιδιαίτερα έντονες. Αλλού γράφει ότι χθες σε συνάντηση που πραγματοποίησαν αντιπροσωπείες του ΔΗΣΥ και του ΡΤΚ, τα δύο κόμματα ανακοίνωσαν ότι θα δουλέψουν μαζί για λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, σε απάντηση του στις δηλώσεις Έρογλου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπει στο παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Ηλεκτροπληξία» αναφέρεται επίσης στην αύξηση στα ηλεκτρικά τέλη, με εκτεταμένη αναφορά στις αντιδράσεις και τις δηλώσεις συντεχνιών και άλλων οργανισμών και ενώσεων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «υπουργός γεωργίας» Οντέρ Σεννάρογλου, δήλωσε ότι σύντομα θα αρχίσει η καταβολή των μισθών των εργαζομένων στην «ημικρατική» εταιρεία Cypfruvex. Αλλού γράφει ότι ο «διευθυντής» της «αστυνομίας» Αμμοχώστου, δήλωσε σχετικά με τις κατηγορίες βασανιστηρίων από αστυνομικούς, ότι οποιαδήποτε καταγγελία μπορεί να την καταθέσει στη «γενική εισαγγελία».

Keywords
Τυχαία Θέματα