Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Το κόστος παροχής ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα για την ΑΗΚ, οι διαβουλεύσεις μεταξύ του νέου «δημάρχου» και της ΒΕS για τον κατεχόμενο δήμο Λευκωσίας, η έλλειψη γιατρών στο «κρατικό» νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία, οι παιδικές καρδιολογικές παθήσεις αλλά και τα 10 χρόνια από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων είναι τα κύρια θέματα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων σήμερα.

Αναφέρονται επίσης σε θέματα όπως οι εκδηλώσεις για τη σημερινή επέτειο ίδρυσης της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και εθνικής εορτής του παιδιού, περίπτωση παιδικής

εργασίας, υποθέσεις από τα «δικαστήρια» κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «1.18 δις ευρώ» γράφει ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού διεκδικεί τα λεφτά που δόθηκαν από το 1964 μέχρι το 2012 στους Τ/κ και τα οποία φτάνουν στον προαναφερόμενο ποσό, κάνοντας αναφορά σε δηλώσεις του Διευθυντή της Αρχής, Χρίστου Τουφεξή στην εφημερίδα Φιλελεύθερος. Αλλού γράφει ότι η συντεχνία των εργαζομένων «δημοτικών υπαλλήλων» BES έδωσε στο «δήμαρχο» Καντρί Φελλάχογλου πακέτο 9 προτάσεων για τη διάσωση του κατεχόμενου δήμου Λευκωσίας. Σε άλλο θέμα κάνει αναφορά στο μήνυμα του ΓΓ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ με αφορμή τη σημερινή ημέρα παιδιού ότι η «κυβέρνηση» δεν λαμβάνει μέτρα ενάντια στην εκμετάλλευση των παιδιών.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Εάν κοπεί ο μισθός θα υπάρξει ανταρσία», γράφει ότι ο πρόεδρος της BES αντέδρασε έντονα στη δήλωση του νέου «δημάρχου» Καντρί Φελλάχογλου για μείωση 25% στους μισθούς. Αλλού αναφέρεται στις εκδηλώσεις που έγιναν στην Τουρκία και στα κατεχόμενα χθες για την 23η Μαϊου, επέτειο της ίδρυσης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και εορτή εθνικής κυριαρχίας και παιδιού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι για 32 μη μόνιμες θέσεις στο δημόσιο στις ελεύθερες περιοχές έγιναν 9000 αιτήσεις, μεταξύ των οποίων άτομα με μάστερ και δοκτοράτα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Δεν φτάνουν οι γιατροί», γράφει ότι στο «κρατικό» νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία μετά την αφυπηρέτηση 3 γιατρών στο τμήμα νευρολογίας έμειναν μόνο 4 με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στα ραντεβού των ασθενών. Αλλού αναφέρεται στην προσαγωγή στο «δικαστήριο» δύο ατόμων, ενός άντρα και μιας Ε/κ γυναίκας, οι οποίοι προσπάθησαν στις 7 Απριλίου 2013 να περάσουν στα κατεχόμενα με ψεύτικες ταυτότητες. Ο άντρας, Ερκάν Γιαβούζ, είχε εγκαταλείψει τον κατοχικό στρατό ενώ υπηρετούσε τη θητεία του το 2010 και είχε διαφύγει στις ελεύθερες περιοχές. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η συντεχνία BES έδωσε τις δικές της αντιπροτάσεις στις προτάσεις Φελλάχογλου για το «δήμο» Λευκωσίας.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) έχει τίτλο «Παγκόσμιο ρεκόρ» και αναφέρει ότι στα κατεχόμενα γεννιούνται κάθε χρόνο 3000 μωρά εκ των οποίων τα 43 έχουν εκ γενετής προβλήματα με την καρδιά τους. Αλλού γράφει ότι η 15χρονη Αϊσενούρ, που αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα, θα μπορέσει τελικά να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αφού το ποσό που χρειαζόταν, 10.000 ΤΛ (4545 ευρώ περίπου), δόθηκε από γνωστό Τ/κ δικηγόρο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην παιδική εργασία στα κατεχόμενα και δημοσιεύει φωτογραφία δύο παιδιών που μαζεύουν χάλκινα αντικείμενα και γράφει πως είναι 8 χρονών και παίρνουν 25 ΤΛ την ημέρα μεροκάματο, (13 ευρώ περίπου).

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Σε 10 χρόνια 22 εκ διελεύσεις», δημοσιεύει φωτογραφία από τις πρώτες ημέρες που άνοιξαν τα οδοφράγματα, στις 23 Απριλίου 2003, σημειώνοντας πως οι Ε/κ κατέγραψαν όλο αυτό το διάστημα 8 εκ διελεύσεις και οι Τ/κ 14 εκ. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του «βουλευτή» του ΡΤΚ, Οζντίλ Ναμί για το θέμα των Τ/κ παρατηρητών στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος μίλησε για σημαντική ευκαιρία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το «κρατικό χημείο» απάντησε στην εφημερίδα πως δεν έχει τη δυνατότητα αναλύσεων για εντοπισμό γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, και το θέμα προέκυψε μετά την απόφαση στην Τουρκία να αποσυρθεί ρύζι τέτοιας κατηγορίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα