Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι δηλώσεις του «βουλευτή» του ΡΤΚ Μπιρικίμ Οζγκιούρ για επανεξέταση του «οικονομικού πρωτόκολλου», τα κακώς έχοντα σε διάφορους τομείς στα κατεχόμενα και οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι εάν οι Τουρκοκύπριοι επιμείνουν σε διχοτόμηση δεν πρέπει να περιμένουν οφέλη από το φυσικό αέριο, είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Ή παραίτηση ή ΤΟΜΑ (τεθωρακισμένο

όχημα μάχης που χρησιμοποιεί η τουρκική αστυνομία)», γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΡΤΚ Ασίμ Ακάνσοϊ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι αν το ΤΟΜΑ έρθει στα κατεχόμενα, θα παραιτηθεί, αυτές τις μέρες δεν έχει κάνει καμία δήλωση και έχει προκαλέσει τα επικριτικά σχόλια της αντιπολίτευσης. Αλλού γράφει ότι το «υπουργείο υγείας» δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία αμέλεια εκ μέρους της ομάδας των πρώτων βοηθειών στην υπόθεση του θανάτου του Οσμάν Γκίριτλι, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή, παρόλο που η γυναίκα του υποστηρίζει ότι εκτός του ότι το ασθενοφόρο άργησε να φτάσει στο σπίτι τους, η ομάδα του ασθενοφόρου ενήργησε επίσης πολύ αργά αλλά και επιπόλαια. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «βουλευτής» του ΡΤΚ Μπιρικίμ Οζγκιούρ δήλωσε ότι υπάρχει η πιθανότητα να επανεξεταστεί το «οικονομικό πρωτόκολλο» το οποίο υπογράφτηκε με την Άγκυρα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Πρέπει να υπάρξει νέα δυναμική», αναφέρεται στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπου σύμφωνα με την εφημερίδα δήλωσε ότι αν οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν στην τάση για διχοτόμηση και δημιουργία δύο κρατών, δεν πρέπει να περιμένουν ότι θα επωφεληθούν από το φυσικό αέριο. Αλλού γράφει ότι ο γενικός διευθυντής τουριστικών επιχειρήσεων του παράνομου πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής δήλωσε ότι στα κατεχόμενα πρέπει να δημιουργηθεί τουριστική συνείδηση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σήμερα ανοίγουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, τα οποία υπάγονται στο «υπουργείο παιδείας» και αύριο τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Στο έλεος του Θεού», αναφέρει ότι τα περισσότερα δημοτικά σχολεία και γυμνάσια στα κατεχόμενα δεν είναι έτοιμα να λειτουργήσουν, αφού στους χώρους τους συνεχίζονται οικοδομικές κατασκευές, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των παιδιών. Αλλού γράφει ότι η πολυμελής οικογένεια Μπουντάκ, η οποία κατοικεί σε οικία τριών υπνοδωματίων στην κατεχόμενη Λευκωσία, διαμαρτύρεται γιατί κάθε δύο μήνες πρέπει να πληρώσει λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος 2 χιλιάδων ΤΛ (περίπου 800 ευρώ). Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «υπουργός οικονομικών» Ζερέν Μουνγκάν δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος στο θέμα των εισπράξεων από τις χρεοκοπημένες τράπεζες, αφού έχει περάσει πάρα πολύς καιρός από τότε που έπρεπε να γίνουν.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Σοβαρό ζήτημα η εμπορία ανθρώπων», αναφέρει ότι σύμφωνα με την έρευνα με ερωτηματολόγια του «κέντρου έρευνας για τη μετανάστευση, την ταυτότητα και τα δικαιώματα», οι Τουρκοκύπριοι στην πλειοψηφία τους ζητούν την τιμωρία όσων ζητούν την εκμετάλλευση της ανθρώπινης ύπαρξης και την πορνεία. Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι αν οι Τουρκοκύπριοι επιμείνουν σε διχοτόμηση και δημιουργία δύο κρατών, δεν πρέπει να περιμένουν κανένα όφελος από το φυσικό αέριο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι εκπρόσωποι του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Παρισιού, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του «συμβουλίου» Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών, δήλωσαν – σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η εφημερίδα - ότι δεν γνώριζαν την ύπαρξη του ψευδοκράτους και την επιβολή «εμπάργκο στο λαό του», όπως αναφέρεται.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Αναθεώρηση», αναφέρεται σε δηλώσεις του «προέδρου» της «επιτροπής οικονομίας, προϋπολογισμού και σχεδιασμού» της «βουλής» και «βουλευτού» του ΡΤΚ Μπιρικίμ Οζγκιούρ, ότι ενδέχεται να γίνει αναθεώρηση του «οικονομικού πρωτόκολλου» το οποίο υπογράφτηκε με την Άγκυρα, ως μέτρο για λύση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι ο «βουλευτής» του ΔΚ Χασάν Τατσόι, (πρώην αντάρτης «βουλευτής» του ΚΕΕ), δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν αποκλείει την επιστροφή του στο ΚΕΕ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι χθες πριν από την έναρξη θεατρικού έργου, στα πλαίσια του «κυπριακού φεστιβάλ θεάτρου», η δήλωση «ας πουλήσουμε το ΤΟΜΑ και με τα χρήματα να τελειώσουμε το κτίριο θεάτρου», προκάλεσε ενθουσιασμό και χειροκροτήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα