Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η έλευση του τεθωρακισμένου ΤΟΜΑ στα κατεχόμενα εξακολουθεί να προκαλεί εντάσεις και στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων αποτελεί είτε κύριο θέμα, είτε γίνεται αναφορά μέσω των χθεσινών σχετικών δηλώσεων.

Αλλα θέματα είναι τα αυξημένα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, τα εργατικά ατυχήματα και η εκδίκαση μιας υπόθεσης παράνομου ίσως, δανεισμού του κατεχόμενου δήμου Λευκωσίας στο «ανώτατο δικαστήριο». Η αναφορά στο θέμα των Βαρωσίων περιορίζεται στις χθεσινές δηλώσεις Ναμί με παραπομπή από το πρωτοσέλιδο και σε κάποιες εφημερίδες γίνεται αναφορά στις εσωτερικές σελίδες και στις δηλώσεις

του Κουντρέτ Οζερσάι.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Η μπάλα του ΤΟΜΑ στο ΑΚΡ» γράφει ότι ο «διοικητής» των «δυνάμεων ασφαλείας», Μπακί Καβούν, στη δικαιοδοσία του οποίου βρίσκεται η «αστυνομική διεύθυνση» που παρήγγειλε το τεθωρακισμένο όχημα μάχης, συναντήθηκε με τον «πρωθυπουργό», Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, αλλά δεν ανέφερε οτιδήποτε για το αν το θέμα της έλευσης του ΤΟΜΑ συζητήθηκε ή όχι. Ωστόσο, σε κάποια άλλη επίσκεψη ο Γιοργκαντζίογλου ανέφερε χθες ότι μπορεί μεταξύ των μερών να υπάρξει συνεννόηση για το θέμα. Αλλού γράφει ότι η Σιμπέλ Σιμπέρ, «πρόεδρος» της «βουλής» δήλωσε πως δεν έχουν ανάγκη το ΤΟΜΑ, καθώς στην ιστορία τους δεν υπήρξαν διαδηλώσεις με βόμβες μολότοφ, πέτρες και σιδερολοστούς. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η κίνηση «Συγκεντρωνόμαστε» του Κουντρέτ Οζερσάι κάλεσε την «κυβέρνηση» να ακυρώσει τον διαγωνισμό για την αγορά του ΤΟΜΑ και να αποσαφηνιστεί το ποιος επέμενε για την έλευσή του.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Οι υπεύθυνοι των ατυχημάτων είναι τα υπουργεία» αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου του συνδέσμου πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων, Μεχμέτ Αβτζί ο οποίος κατέστησε υπεύθυνους για τα πολλά θανατηφόρα τροχαία στα κατεχόμενα το «υπουργείο» δημοσιονομικών και το «υπουργείο» μεταφορών για τις αναχρονιστικές διαδικασίες έκδοσης αδειών οδήγησης. Αλλού γράφει ότι άρχισαν τα σχολεία και το μαρτύριο της τροχαίας κίνησης, σημειώνοντας ότι με το χτύπημα του τελευταίου κουδουνιού στις 13.00 η κίνηση στους δρόμους, ιδιαίτερα στην κατεχόμενη Λευκωσία, είναι μια καταστροφή. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «υπουργός» δημοσιονομικών, Ζερέν Μουνγκάν δήλωσε ότι δεν θα απολυθούν οι 450 που προσλήφθηκαν στο «δημόσιο» την εποχή του εκλογικού συνεδρίου του ΚΕΕ, αλλά δεν θα προσλάβουν και κανέναν.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Το έγγραφο εξαίρεσης για το ΤΟΜΑ υπογράφηκε» γράφει ότι μετά την δήλωση του Οζκάν Γιοργκαντζίογλου ότι εάν χρειαστεί θα εμποδίσει την έλευση του ΤΟΜΑ στο τελωνείο, αρμόδιοι του «υπουργείου» δημοσιονομικών είχαν υπογράψει το έγγραφο εξαίρεσης για να διευκολύνουν άλλες εκτελωνιστικές εργασίες. Αλλού γράφει ότι πανικό προκάλεσε ύποπτο πακέτο που είχε αφεθεί έξω από υπεραγορά στις Χαμίτ Μάντρες, καθώς υπήρξε υποψία ότι περιείχε βόμβα, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν άδειο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «δήμος» Λευκωσίας κλείνει τα παράνομα μπουφέ που λειτουργούν εντός των ορίων του και πρόκειται για τα 19 από τα 36, τέσσερα εκ των οποίων θα κλείσουν εντός της εβδομάδας.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Δεν γίνονται δοκιμές» αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου της DEV IS, Μεχμέτ Σεϊς για τα εργατικά ατυχήματα με αφορμή τον θάνατο ενός εργάτη που είχε τραυματιστεί στις 31 Ιουλίου κατά τη φόρτωση – εκφόρτωση ενός φορτηγού πλοίου στα κατεχόμενα Γαστριά και υπέκυψε μετά από 47 ημέρες. Αλλού αναφέρει ότι στο τέλος θα γίνει η αναστήλωση του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα με το σχέδιο του Πανεπιστημίου της Πάτρας και ένα κόστος 5 εκ ευρώ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Οζντίλ Ναμί ότι δεν υπάρχει σχέδιο για τα Βαρώσια.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Υπόθεση 12 εκ. στερλινών» αναφέρεται στην εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά τη λήψη δανείου από το «δήμο» Λευκωσίας το 2010 από την Τσιανκάρ Φινάνς, η οποία άρχισε χθες στο «ανώτατο». Αλλού γράφει ότι ο πρώην «υπουργός» εξωτερικών Χουσείν Οζγκιουργκιούν μίλησε στον Μπαϊράκ για την υπόθεση της τοποθέτησης τότε λουλουδιών στο σπίτι του με λεφτά του «υπουργείου» λέγοντας ότι ήταν μια υπόθεση 3-5.000 ΤΛ (περίπου 2.000 ευρώ). Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη δήλωση του «υπουργού» εξωτερικών Οζντίλ Ναμί ότι τα Βαρώσια δεν είναι στην ημερήσια διάταξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα