Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η ομιλία του Τούρκου Προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και η αναφορά του στο Κυπριακό, αποτελούν την κύρια παραπομπή στις εξελίξεις στο Κυπριακό, με τον Γκιουλ να γίνεται πρωτοσέλιδο μόνο στην Κίπρις, όπου επίσης γίνεται αναφορά στις χθεσινές δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου από την Νέα Υόρκη.

Στις υπόλοιπες εφημερίδες η κύρια θεματολογία αφορά εσωτερικά ζητήματα όπως η επιστολή Γιοργκαντζίογλου προς την Άγκυρα για την εφαρμογή του οικονομικού

πρωτοκόλλου, η κατάσταση στο λιμανάκι της κατεχόμενης Κερύνειας, η δυσπραγία μιας οικογένειας να βοηθήσει το 4χρονο αγοράκι της να γιατρευτεί από την αρρώστια που τον ταλαιπωρεί, ενώ αναφορά σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες γίνεται στην κηδεία μιας 50χρονης καθηγήτριας χημείας που πέθανε ενώ ήταν υπό θεραπεία για τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Αποκάλυψε την επιστολή» γράφει ότι ο πρόεδρος του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιζτζιάν κάλεσε τον Οζκάν Γιοργκαντζίογλου να ανακοινώσει το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε στην Άγκυρα για το οικονομικό πρωτόκολλο, διερωτώμενος γιατί την απέκρυψε από τον «λαό» και αν υπάρχουν δεσμεύσεις ότι θα φυλαχθεί από τις αντιδράσεις του κόσμου. Αλλού αναφέρεται στην χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των συντεχνιών των τ/κ εκπαιδευτικών KTOEÖS και KTÖS μπροστά από το «υπουργείο» δημοσιονομικών για τις προσλήψεις των εκτάκτων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «διευθυντής» της «αστυνομίας» Αχμέτ Ζαίμ δήλωσε ότι έχουν ανάγκη ακόμη 350 ατόμων, αλλά λόγω μη οργανογράμματος δεν μπορούν να προσλάβουν, για να βρει στήριξη από την «πρόεδρο» της «βουλής», Σιμπέλ Σιμπέρ.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Δεν έχει ιδιοκτήτη αυτό το λιμάνι;» αναφέρεται στο λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας και γράφει ότι στο λιμάνι, που άλλοτε φύλαξαν σαν κόρη οφθαλμού, ενοχλούν, βρίζουν τους τουρίστες και κανενός δεν ίδρωσε το αυτί του, ενώ οι τουριστικοί πράκτορες φοβούνται να πάρουν κόσμο εκεί. Αλλού αναφέρεται στην κηδεία της 50χρονης καθηγήτριας χημείας Χατιτζιέ Οκάλπ Αλάβ, η οποία έχασε προχθές τη ζωή της στο νοσοκομείο όπου έκανε θεραπεία για τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο γγ της συντεχνίας των δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ αναρωτήθηκε εάν ο «πρωθυπουργός» Γιοργκαντζίογλου θα πάει στα εγκαίνια του πρώτου θρησκευτικού κολεγίου στα κατεχόμενα την Παρασκευή, όπου θα παρευρεθεί και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Μπεσίρ Αταλάι, σημειώνοντας ότι θα είναι η πρώτη τους συνάντηση μετά την παρέμβαση Αταλάι προς το ΡΤΚ για την σύναψη συνασπισμού με το ΚΕΕ.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Ο μικρός Μπαρίς θέλει να ζήσει» αναφέρεται στην ιστορία του 4χρονου Μπαρίς Γιλμάζ που πάσχει από την «αρρώστια της πεταλούδας» ή πομφολυγώδη επιδερμόλυση και γράφει ότι η οικογένειά του, που έχει άλλα δύο παιδιά, λόγω οικονομικών αδυναμιών περιμένει βοήθεια από το «κράτος». Αλλού αναφέρεται στην ομιλία του Τούρκου Προέδρου στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στην αναφορά του στο Κυπριακό που είπε ότι εάν δεν υπάρχουν «αν και αλλά» το αργότερο τον Οκτώβρη αναμένουν την έναρξη των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει φωτογραφία από ανεμοστρόβιλο που εμφανίστηκε χθες μεταξύ Τζιάος και Λευκονοίκου.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Είμαστε δεσμευμένοι στο στόχο της λύσης» αναφέρεται στην ομιλία του Αμπντουλάχ Γκιουλ στην ΓΣ του ΟΗΕ και το Κυπριακό, όπου αναφέρθηκε σε μια δίκαιη λύση που θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης και παρακίνησε για έναρξη των συνομιλιών τον ερχόμενο μήνα. Αλλού γράφει ότι ο Ντερβίς Έρογλου έκανε έκκληση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών και να συναντηθούν άμεσα στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονται και οι δυο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι έρχεται στην Κύπρο ο Μπεσίρ Αταλάι για τα εγκαίνια του θρησκευτικού κολεγίου Χαλά Σουλτάν και την θεμέλιο λίθο του τζαμιού Χαλά Σουλτάν.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Τέλειωσαν οι υπηκοότητες με την έγκριση του υπουργείου» αναφέρεται σε δηλώσεις του «υπουργού» εσωτερικών, Τεμπεριουκέν Ουλουτσιάι στην εφημερίδα όπου δήλωσε πως η παραχώρηση «υπηκοοτήτων» έχει σταματήσει και ότι στη νέα νομοθεσία δεν θα δίδονται με αρμοδιότητα του «υπουργείου». Αλλού αναφέρεται επίσης στην κηδεία της καθηγήτριας Χατιτζιέ Οκάλπ Αλάβ και γράφει ότι οι μαθητές κλαίγοντας φώναζαν «μην μας εγκαταλείψεις δασκάλα» (hoca είναι ο δάσκαλος ή ένας άνθρωπος κύρους που τυγχάνει σεβασμού). Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε «ας ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις τον επόμενο μήνα στην Κύπρο» μιλώντας στην ΓΣ του ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα