Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι αντιδράσεις στις νέες δηλώσεις – νουθεσίες του Τούρκου «πρέσβη» στα κατεχόμενα, η κρίση στο ΚΕΕ για την εκλογή γγ, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το λαθρεμπόριο κινητών τηλεφώνων και η δημιουργία ad hoc «επιτροπής» στη «βουλή» για τις αναθεωρήσεις σειράς ‘νόμων’, που περιλαμβάνονται στο «κυβερνητικό» πρόγραμμα, είναι τα κύρια θέματα των πέντε τ/κ εφημερίδων. Αναφορά γίνεται επίσης στις δηλώσεις Γιοργκαντζίογλου για το οικονομικό πρόγραμμα με την Άγκυρα, στην ποινή ρεκόρ που επιβλήθηκε για

υπόθεση ναρκωτικών, στο χρέος του κατεχόμενου δήμου Λευκωσίας σε συγκεκριμένη εταιρεία που πήρε τη «δικαστική» οδό, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Φαγοπότι καβουρμά» γράφει ότι η πρώτη αντίδραση στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου «πρέσβη» στα κατεχόμενα, Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσιά για πολιτική επικεντρωμένη στην παραγωγή, ήρθε από τον γγ της KTÖS, Σενέρ Ελτζίλ, ο οποίος δήλωσε ειρωνικά ότι η πρώτη εκδήλωση παραγωγής ας είναι ένα φαγοπότι καβουρμά ενόψει και της γιορτής των θυσιών. Υπέδειξε στον Ακτσιά ότι είναι η Τουρκία που έχει κάνει αποικία της τα κατεχόμενα, εφαρμόζει εμπάργκο, ξεπλένει μαύρο χρήμα και ενθαρρύνει το κουμάρι, την πορνεία, κάθε είδους λαθρεμπόριο, την οπισθοδρομικότητα και το φανατισμό. Αλλού γράφει ότι ο «πρωθυπουργός» Γιοργκαντζίογλου, που πριν τις «εκλογές» μιλούσε για αναθεώρηση του οικονομικού προγράμματος με την Άγκυρα, τώρα ομολόγησε ότι δεν το έχουν απορρίψει εξολοκλήρου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο πρόεδρος της συντεχνίας εργαζομένων Türk Sen, Ασλάν Μπιτσιακλί δήλωσε ότι θα στηρίξουν τη «διεύθυνση τηλεφωνίας» με κάθε τρόπο και δεν θα επιτρέψουν την ιδιωτικοποίησή της, που περιλαμβάνεται στο οικονομικό πακέτο 2013-2015.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Νέα κρίση στο ΚΕΕ» γράφει ότι αυτή αφορά την εκλογή του νέου γγ του κόμματος, η οποία θα γίνει σήμερα στη συνεδρία της κομματικής βουλής (κεντρική επιτροπή) του ΚΕΕ, με υποψηφίους τους Σουνάτ Ατούν και Ερσάν Σανέρ, ενώ αντίθετος στις εκλογές αυτές είναι ο νυν γγ, Νεζντέτ Νουμάν. Αλλού γράφει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση του νόμου για τα δάνεια και τα επιτόκια, οι συλλήψεις συνεχίζονται με τις οικογένειες των συλληφθέντων να περνάν δύσκολα και να δηλώνουν ότι «είμαστε στα πρόθυρα αυτοκτονίας». Σε άλλο θέμα γράφει για ιστορική απόφαση «δικαστηρίου» σε υπόθεση 10 κιλών ναρκωτικών που είχαν εντοπιστεί στην κατοχή δύο ατόμων στην Κερύνεια πριν 8 μήνες. Στους δύο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης από 12 χρόνια.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Χιλιάδες λαθραία τηλέφωνα» επανέρχεται στο θέμα της ισχυριζόμενης εισαγωγής λαθραίων κινητών μέσω του αεροδρομίου της Λάρνακας, και δημοσιεύει, όπως γράφει, έγγραφα που δείχνουν ότι διαμέσου της τ/κ εταιρείας Argüden Elektronik διοχετεύτηκαν στην αγορά στα κατεχόμενα χωρίς να περάσουν από τη διαδικασία από το «τελωνείο» του ψευδοκράτους. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε προειδοποιήσεις των ντοματοπαραγωγών της κατεχόμενης Εληάς ότι «θα πνίξουμε την Λευκωσία στις ντομάτες» εάν δοθεί άδεια για εισαγωγή ντοματών, αναφέροντας ότι στα κατεχόμενα παράγεται επαρκής ποσότητα για την αντιμετώπιση των αναγκών. Αλλού γράφει ότι υπάρχει ελπίδα για συμφωνία μεταξύ του κατεχόμενου δήμου Λευκωσίας και της εταιρείας «οικονομικά Τσιανγκάρ» (Çangar Finance) όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους του «δήμου», αλλά τη συμφωνία δεν εγκρίνει η συντεχνία των «δημοτικών υπαλλήλων» BES.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Αύριο μπορεί να ολοκληρωθεί το στάδιο της προετοιμασίας» αναφέρει ότι ο σύμβουλος του Ντερβίς Έρογλου, Οσμάν Ερτούγ μιλώντας στην εφημερίδα χαρακτήρισε θετικές τις χθεσινές συναντήσεις με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ και το διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη και ανακοίνωσε πως αύριο θα έχει και πάλι συνάντηση με τον Ε/κ διαπραγματευτή. Αλλού γράφει ότι η ψευδοβουλή δημιούργησε μια νέα ad hoc «επιτροπή» για τη συζήτηση των νόμων που αφορούν τις «εκλογές» και τα δημοψηφίσματα, τα πολιτικά κόμματα, τον «κανονισμό» της «βουλής» και το «σύνταγμα». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «υπουργός» περιβάλλοντος δήλωσε πως στα κατεχόμενα Γαστριά (όπου είχε συμβεί το ατύχημα με τη διαρροή πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο) τόσο η παραλία όσο και η θάλασσα είναι ακόμη βρώμικες.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Το πρώτο σήμα υποχώρησης» αναφέρεται στη δημιουργία της ad hoc «επιτροπής» για τις νομοθετικές αλλαγές που θα συζητηθούν στη «βουλή» και τη δήλωση του προέδρου του ΚΕΕ, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν ότι οι αναθεωρήσεις πρέπει να συζητηθούν όλες μαζί. Αλλού γράφει ότι η μπάλα βρίσκεται πλέον στο «δημοτικό συμβούλιο» για τη συμφωνία με την εταιρεία Τσιανγκάρ, καθώς μέσω δικαστικής οδού επιτεύχθηκε η μείωση του τόκου κατά 1,7 εκ στερλίνες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η υπερτιμολόγηση των ντοματών είναι δημιούργημα των εμπόρων και οι παραγωγοί αντιδρούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα