Έρογλου: Συζήτηση για το θέμα της Αμμοχώστου μαζί με το εδαφικό

Το θέμα της Αμμοχώστου θα μελετηθεί στο πλαίσιο του εδαφικού στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αδιάλλακτη και είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης το 2004, όταν ήταν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είχε ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν, αλλά τώρα προσπαθεί

να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με το σκεπτικό ότι το σχέδιο Ανάν δεν υπάρχει.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για μη έναρξη των συνομιλιών εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε κοινό ανακοινωθέν, ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι είναι "πρόεδρος" των Τουρκοκυπρίων, οι ηγέτες διαπραγματεύονται, και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει δικαίωμα να λέει τέτοια πράγματα.

Αναφερόμενος στη άτυπη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, χωρίς την παρουσία του ΟΗΕ, ο κ. Έρογλου είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσίασε έγγραφα και δύο προτάσεις.

Όπως είπε, θα πρέπει να αρχίσουν οι συνομιλίες και τότε να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, προσθέτοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αποδέχθηκε το κοινό ανακοινωθέν που παρουσίασαν τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν το αποδέχθηκε.

Ο κ. Έρογλου εξέφρασε τη βούληση της τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 και τη μετέπειτα διεξαγωγή δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κοινό ανακοινωθέν και οι διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα