ΕΥΑΘ: Σήμερα η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το 51%

Σήμερα, στις 5 το απόγευμα, κλείνει η πρώτη φάση του διαγωνισμού πώλησης του 51% της ΕΥΑΘ, με τους εργαζόμενους και την πρωτοβουλία πολιτών SOSτε το ΝΕΡΟ, να αντιδρούν με κινητοποιήσεις στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα, λήγει σήμερα η δεκαήμερη παράταση που είχε δώσει το ΤΑΙΠΕΔ, για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς πιθανών επενδυτών. Όπως έχει γράψει η Voria.gr

, θεωρείται βέβαιο ότι σε τούτη την πρώτη, μη δεσμευτική φάση, του διαγωνισμού, θα συμμετάσχει η γαλλική Suez Environment, η οποία ήδη είναι μέτοχος με ποσοστό 5%.

Μάλιστα, όπως έχει πληροφορηθεί η Voria.gr, το πιθανότερο είναι να κατέβει και αυτή τη φορά με τον Ελλάκτωρα, όπως είχε κάνει και στον προηγούμενο, πρώτο, διαγωνισμό για την πώληση μειοψηφικού τότε πακέτου της ΕΥΑΘ ( 23,02%), το καλοκαίρι του 2009.

Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε εάν θα επανέλθουν και αυτή τη φορά η επίσης γαλλική Veolia και η ισπανική Aqualia. Από την Veolia, που στον προηγούμενο διαγωνισμό είχε κατεβεί από κοινού με MIG και την ΙΟΝΙΟ ( κατασκευαστική με τα γνωστά μεγάλα οικονομικά προβλήματα), δεν υπάρχουν σημάδια εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Πιθανώς, στους ενδιαφερόμενους και αυτή τη φορά θα είναι η Aqualia ( το 2009 με ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ).

Σε αυτή την πρώτη φάση, θα εξετασθεί η νομική καταλληλότητα των ενδιαφερομένων όπως επίσης το εάν πληρούν τα τεχνικά και χρηματο-οικονομικά κριτήρια. Όσοι «περάσουν», θα έχουν εμπιστευτική πρόσβαση στα στοιχεία της ΕΥΑΘ, διαδικασία που σε αυτή τη δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, σε διάστημα 3-4 μηνών.

Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν ίδια κεφάλαια ύψους 80 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ό,τι αφορά την ...υποδοχή των πιθανών επενδυτών, οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ, έχουν κλείσει τα γραφεία της Εταιρείας σε Εγνατία και Τσιμισκή, ενώ στις 12 το μεσημέρι, με τη συμμετοχή μελών της Επιτροπής πολιτών SOSτε το NERO, θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση έξω από τα κεντρικά γραφεία. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές θα κατευθυνθούν προς το δημαρχείο με σκοπό να κάνουν παρέμβαση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα