Φόβοι για κύμα φυγής επιχειρήσεων από Ελλάδα

Αυξάνονται οι φωνές στην αγορά που κάνουν λόγο για «αναγκαστική» μετακόμιση της έδρας μεγάλων επιχειρήσεων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό και κυρίως προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Ο λόγος αφορά σε ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες πλέον μελετούν σοβαρά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο προκειμένου κατ’ αρχήν να αλλάξουν το φορολογικό καθεστώς που τις διέπει.

Για το σκοπό αυτό, μελετούν την μετακόμιση

κατ’ αρχήν της έδρας τους, η οποία είναι σχετικά και πιο εύκολη διαδικασία σε σχέση με την μετακόμιση της παραγωγικής διαδικασίας, αν έχει απομείνει τίποτα απ αυτή στην Ελλάδα.

Σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, το παράδοξο της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι τέτοιες σκέψεις δεν γίνονται μόνο από μεγάλες εγχώριες μονάδες αλλά και από μικρομεσαίες, γεγονός το οποίο δημιουργεί μια διάθεση για ένα κύμα «μετακομίσεων», προσεχώς.

Προς το παρόν, το θετικό στοιχείο είναι ότι όλα τα παραπάνω περιορίζονται σε επίπεδο προθέσεων. Δεν αποκλείεται, όμως, κάποια στιγμή να αρχίσει να παίρνει σάρκα κι οστά ο όλος σχεδιασμός, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει το τελικό χτύπημα στην ούτως ή άλλως ασθμαίνουσα ελληνική επιχειρηματικότητα.

Μεταξύ των χωρών που προσφέρονται για …φιλοξενία είναι κυρίως η Τουρκία, όπου το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι ευοίωνο και η τοπική αγορά προσφέρεται για την ανάπτυξη πολυσχιδούς οικονομικής δραστηριότητας.

Υπάρχει βεβαίως και η Βουλγαρία, η οποία παραδοσιακά προτιμούνταν για το σκοπό αυτό και τώρα τελευταία η Σερβία η οποία προσπαθεί να αποσπάσει ένα κομμάτι από αυτή την πίττα. Και οι διεργασίες συνεχίζονται, χωρίς να γνωρίζει κανείς που και πότε θα ολοκληρωθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα