Για τον TAP συζήτησαν ο υφυπουργός ΠΕ.ΚΑ και ο Ελβετός ομόλογός του

Οι εξελίξεις με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline) βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου, με τον Ελβετό ομόλογό του Walter Steinman και τον Πρέσβη της Ελβετίας, Lorenzo Amberg.

Βασικός μέτοχος της Κοινοπραξίας κατασκευής του αγωγού είναι η ελβετική AXPO (πρώην EGL) με 42,5 % ενώ με 42,5 % επίσης μετέχει η νορβηγική Statoil και με 15 % η γερμανική E.ON Ruhrgas. Ο αγωγός TAP,

σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαιτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς Αλβανία και Ιταλία. Η υλοποίηση του έργου εξαρτάται από την απόφαση της Κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαιτζάν, ως προς τον αγωγό που θα επιλεγεί για τη διοχέτευση του αερίου προς την Ευρώπη.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, στη συνάντηση συζητήθηκαν ενεργειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, που άπτονται και των σχέσεων της Ελβετίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συναντίληψης που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδος και Ελβετικής Ομοσπονδίας. Οι επαφές των δυο πλευρών, τονίζεται, θα συνεχιστούν με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας για την επίτευξη διεθνών συνεργασιών και την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα