Γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης ζητά ο Κομορόφσκι

Άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης ζητά ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι μετά τη σαφή νίκη του κεντροδεξιού κόμματος του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, «Πλατφόρμα των Πολιτών» (PO), στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.


Τα αποτελέσματα των εκλογών μετά την καταμέτρηση ποσοστού μεγαλύτερου του 99% των ψήφων φανερώνουν ότι το PO συγκεντρώνει 206 έδρες στο κοινοβούλιο και ο κυβερνητικός εταίρος του, το «Κόμμα των Αγροτών», 28 έδρες, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή. Πλειοψηφία 4 εδρών στο κοινοβούλιο

φαίνεται πως θα προσφέρει ένας νέος συνασπισμός των δύο κομμάτων όπως μαρτυρούν τα αποτελέσματα.

«Ελπίζω ότι το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό και ότι θα στηρίζει την ταχεία σύσταση ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού», δήλωσε ο πρόεδρος Κομορόφσκι πριν από προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Τουσκ.Ο πρόεδρος αναμένεται να καλέσει αύριο, μετά τη δημοσιοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων, τον Τουσκ ώστε να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο κεντροδεξιός ηγέτης Ντόναλντ Τουσκ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Πολωνίας από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989 που κερδίζει μια δεύτερη θητεία μετά τη σαφή νίκη του κόμματός του στις χθεσινές εκλογές.

Το κόμμα του Τουσκ εξασφαλίζει συγκεκριμένα ποσοστό 39% μετά την καταμέτρηση του 99% των ψήφων, ενώ ο κύριος αντίπαλός του, το συντηρητικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι συγκεντρώνει ποσοστό 30%.

Το ποσοστό συμμετοχής του εκλογικού σώματος ανήλθε σε 49%.Υψηλό ποσοστό, 10%, σύμφωνα με τα σχεδόν συνολικά αποτελέσματα, απέσπασε στις εκλογές αυτές το νέο κόμμα «Κίνημα του Παλικότ», το οποίο ασκεί κριτική στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και υποστηρίζει σκοπούς, όπως τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και η νομιμοποίηση των «μαλακών» ναρκωτικών.

Την ωριμότητα της δημοκρατίας στη χώρα φανέρωσαν οι χθεσινές εκλογές σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές.

«Το κυβερνών κόμμα και ο εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό επανεξελέγησαν και αυτό δείχνει τη σταθεροποίηση της δημοκρατίας στην Πολωνία», δήλωσε ο Γιάτσεκ Ρατσιμπόρσκι, πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα