Η 15η Απριλίου τελευταία ημερομηνία για τη ΝΔ

Κάλπη πριν από τη σούβλα, επιδιώκει η Συγγρού, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως η παράταση του βίου του κυβερνώντος σχήματος είναι κάτι συζητήσιμο, εφόσον κριθεί αναγκαίο για την ολοκλήρωση του έργου της μεταβατικής, με την προϋπόθεση η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να γίνει άμεσα και πάντως πριν από το Πάσχα.

Διαλλακτικός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς, στο ενδεχόμενο αλλαγής της ημερομηνίας των εκλογών. Αν και επιτελικά στελέχη της ΝΔ, επιμόνως αρνούνται

πως στην πρόσφατη συνάντηση Παπαδήμου - Σαμαρά, ετέθη με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, όλα δείχνουν πως η συμφωνία για εκλογές πριν από το Πάσχα «κλείδωσε», κατά την επαφή των δύο ανδρών.

Η ΝΔ, είχε από νωρίς διαμηνύσει, δια του Προέδρου της, πως «δεν κοιμάται με το ημερολόγιο στο χέρι», δίνοντας εξαρχής την αίσθηση, πως αν και ο στόχος της τήρησης της αρχικής συμφωνίας για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου, παρέμενε ζητούμενο, δεν θα έφερνε αντιρρήσεις σε πιθανή επιμήκυνση του βίου της μεταβατικής κυβέρνησης κατά μια με δυο εβδομάδες. Η εξέλιξη όμως των διαπραγματεύσεων αλλά και ο χρόνος που υπάρχει έως και το Πάσχα (εφέτος πέφτει 15 Απριλίου), φαίνεται πως μετέθεσαν χρονικά το «dead line», της «γαλάζιας» παράταξης.

«Η όποια αλλαγή της προκαθορισμένης ημερομηνίας της 19ης Φεβρουαρίου εξαρτάται από το PSI και ασφαλώς κανείς δεν μιλάει για μετά το Πάσχα» είπε χαρακτηριστικά εχθές ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, αποκαλύπτοντας εμμέσως το νέο χρονοδιάγραμμα, πάνω στο οποίο βαδίζει η Συγγρού.

Ενόχληση για τις πράσινες διαρροές

«Ο πολιτικός ορίζοντας της Κυβέρνησης έχει πλέον αποσαφηνιστεί. Οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου», είπε πάντως εχθές αργά το βράδυ -σε άλλο μήκος κύματος-, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός των Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας τον διαφορετικό βηματισμό των «συνθετικών στοιχείων», της κυβέρνησης.

Στη ΝΔ δεν συζητούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς εκτιμούν ότι η επιδίωξη μεγάλης αναβολής των εκλογών συνδέεται άρρηκτα με τις επιδιώξεις μερίδας υπουργών του ΠΑΣΟΚ που επιθυμούν να κερδίσουν χρόνο για τις δικές τους προσωπικές, εσωκομματικές επιδιώξεις.

Την ίδια ώρα, είναι κοινός τόπος στη ΝΔ, πως ο χρόνος κυλά σε βάρος της παράταξης. Σε αυτή τη λογική, δεν αποκλείεται, εφόσον ασφαλώς έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για το PSI, η ΝΔ να αποσύρει τη στήριξή της στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ δείχνει πρόθυμη να δώσει πίστωση χρόνου, αν το καλό του τόπου το απαιτεί, αφού η συμφωνία έχει καταστεί πλέον «αναπόφευκτη», ωστόσο δεν προτίθεται να υποκύψει σε εκβιασμούς και τακτικισμούς προσώπων ή σε αδικαιολόγητη επιπρόσθετη παράταση του χρόνου των εκλογών, από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν κρίνεται αναγκαίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα