Η Ελ. Παπαζώη προσέφυγε στο ΣτΕ για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Νέα προσφυγή για το λουκέτο της ΕΡΤ κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικράτειας.

Μετά την «Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ) τη…σκυτάλη πήρε η πρώην βουλευτής Κυκλάδων και τέως υπουργός Ελισάβετ Παπαζώη.

Η κ. Παπαζώη με σχετική αίτησή της ζητεί την ακύρωση και αναστολή της από 11.6.2013 επίμαχης απόφασης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού

Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ κατέθεσε και αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής.

Στην αίτησή της υπογραμμίζει ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ παραβιάζει τα άρθρα 78, 44, 43, 17, 15, 14, 5, 2, 1, καθώς «αποκλείει τους έλληνες πολίτες οι οποίοι καταβάλλουν επί έτη ανταποδοτικά τέλη για την ύπαρξη δημόσιας τηλεόρασης από το δικαίωμα σε δημόσια ραδιοτηλεόραση, σε ελεύθερη επικοινωνία και επιβάλει σιγή στην ελευθερία του λόγου».

Και ναι μεν αναστέλλεται η είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους (εισφορά), επισημαίνεται στην αίτηση της πρώην υπουργού. « υπέρ της ΕΡΤ Α.Ε. με το άρθρο 5 της προσβαλλόμενης όμως τούτο δεν σημαίνει ότι οι έλληνες πολίτες δεν έχουν καταβάλλει ανταποδοτικό τέλος μέσω του τελευταίου λογαριασμού της ΔΕΗ για την λειτουργία της ΕΡΤ, συμβάλλοντας στον προϋπολογισμό της για την χρονική στιγμή της διακοπής της λειτουργίας της και του σήματος». Επίσης, υποστηρίζεται ότι η επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ, εκδόθηκε «κατά κατάχρηση εξουσίας».

Ακόμη, στην αίτηση αναφέρεται ότι: «Ως αιτιολογία για την έκδοση της προσβαλλόμενης (σ.σ: απόφασης) από το ίδιο της το προϊμιο προκύπτει ο λόγος δημοσίου συμφέροντος που εκφράζεται στο μεσοπρόθεσμο και εν γένει στην κατάσταση κρίσης που επιβάλλει στη χώρα τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του δημοσίου χρέους με εντολή των δανειστών της.

Τούτο όμως είναι αναληθές και παράνομο καθώς αφενός υπήρχε κάθε δυνατότητα σταδιακής και μεταβατικής ρύθμισης χωρίς διακοπή του σήματος της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης αφετέρου δεν συντρέχουν λόγοι επείγοντος που να δικαιολογούν την ανατροπή βασικών αρχών του πολιτεύματος και του Συντάγματος όπως συνέβη εν τοις πράγμασι.

Επί έτη η κυβέρνηση έχει το σύνολο των νομοθετικών εργαλείων και μέσων να προβεί σε σταδιακή αναμόρφωση του συστήματος χωρίς να διακόψει το σήμα, να θίξει την ελευθερία του λόγου και της επικοινωνίας με ολωσδιόλου προσχηματικό τρόπο, θίγοντας κατάφορα κάθε συνταγματική τάξη με τρόπο που να περιορίζει και τη δικαστική προστασία και κάθε συνταγματικό δικαίωμα. Και για το λόγο αυτό η προσβαλλόμενη είναι παράνομη και ακυρωτέα ενώ η προβολή οποιουδήποτε λόγου προστασίας δημοσίου συμφέροντος προβάλλεται καταχρηστικά καθώς αντισταθμίζει το δήθεν συμφέρον των δανειστών με τη λειτουργία του πολιτεύματος και των ατομικών ελευθεριών».

Παράλληλα, η κ. Παπαζώη επισημαίνει ότι παραβιάζεται και το άρθρο 5Α της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει το δικαίωμα στην πληροφόρηση, ενώ το μόνο όργανο που μπορεί να διακόψει το σήμα της ΕΡΤ είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής θα απασχολήσει τον πρόεδρο της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Κ. Μενουδάκο μαζί με το ανάλογο αίτημα της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ), ενώ η κυρία προσφυγή θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 (όπως και της ΠΟΣΠΕΡΤ) με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κ. Κουσούλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα