Η επιστολή παραίτησης του Κ. Μητρόπουλου από το ΤΑΙΠΕΔ

Την παραίτησή του στον υπουργό Οικονομικών υπέβαλε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, κ. Κώστας Μητρόπουλος.

Σε επιστολή του προς τον κ. Γ. Στουρνάρα, ο κ. Μητρόπουλος υποστηρίζει ότι η παραίτησή του γίνεται «ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή της πολιτικής των αποκρατικοποιήσεων της σημερινής κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στην 11μηνη λειτουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Μητρόπουλος υποστηρίζει ότι υλοποιήθηκε ένα σημαντικό έργο «νομικής

και τεχνικής προετοιμασίας των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου για την αποκρατικοποίησή τους».

Μέχρι το τέλος του 2011, «ολοκληρώθηκαν 4 αποκρατικοποιήσεις με συνολικά έσοδα €1,8 δισ., εκ των οποίων 1,56 δισ. σε μετρητά και έχει ξεκινήσει η διαδικασία για 6 ακόμη αποκρατικοποιήσεις, συνολικών αναμενόμενων προσόδων ύψους 1,3 δισ. Σε στάδιο προχωρημένης προετοιμασίας βρίσκονται 9 αποκρατικοποιήσεις, με εκτιμώμενο ύψος προσόδων 2,5 δισ., οι οποίες μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, ενώ για 13 ακόμη αποκρατικοποιήσεις εξελίσσεται η προετοιμασία. Συνολικά, το ΤΑΙΠΕΔ χειρίζεται σήμερα 28 αποκρατικοποιήσεις. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή 82.000 δημόσιων ακινήτων από 35 διαφορετικούς δημόσιους φορείς, αναπτύχθηκε υποδομή για την παρακολούθησή τους, ενώ συνεχίζεται ο διεξοδικός νομικός και τεχνικός έλεγχος σε δεκάδες ακίνητα. Τέλος, έχουν διαμορφωθεί 8 στρατηγικές πρωτοβουλίες που θα ενίσχυαν και/ή θα επιτάχυναν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εάν εφαρμόζονταν»

Αναλυτικά, η επιστολή παραίτησης έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Υπουργέ,

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο (Ν3986/2011) του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το Διοικητικό Συμβούλιο ορίζει ο Υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο το Διοικητικό Συμβούλιο έχει τριετή θητεία και τα μέλη του δεν μπορούν να παυθούν παρά μόνο για σπουδαίο λόγο αναγόμενο στην άσκηση των καθηκόντων τους. Τέλος, ο ιδρυτικός νόμος λέει ότι το ΤΑΙΠΕΔ αναπτύσσει Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (ΕΠΑ), το οποίο εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο και σύμφωνα με το οποίο γίνονται οι αποκρατικοποιήσεις.

To Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου συστήθηκε τον Ιούλιο του 2011 με σκοπό την επιτάχυνση και αποπολιτικοποίηση των αποκρατικοποιήσεων. Στο διάστημα των τελευταίων 11 μηνών, υλοποιήθηκε ένα σημαντικό έργο νομικής και τεχνικής προετοιμασίας των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου για την αποκρατικοποίησή τους. Ειδικότερα, μέχρι το τέλος του 2011, ολοκληρώθηκαν 4 αποκρατικοποιήσεις με συνολικά έσοδα €1,8 δις, εκ των οποίων €1,56 δις σε μετρητά και έχει ξεκινήσει η διαδικασία για 6 ακόμη αποκρατικοποιήσεις, συνολικών αναμενόμενων προσόδων ύψους €1,3 δις. Σε στάδιο προχωρημένης προετοιμασίας βρίσκονται 9 αποκρατικοποιήσεις, με εκτιμώμενο ύψος προσόδων €2,5 δις, οι οποίες μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, ενώ για 13 ακόμη αποκρατικοποιήσεις εξελίσσεται η προετοιμασία. Συνολικά, το ΤΑΙΠΕΔ χειρίζεται σήμερα 28 αποκρατικοποιήσεις. Επιπλέον, έ

Keywords
Τυχαία Θέματα