Η Κίνα στο «στόχαστρο» του Ομπάμα

Τις εμπορικές πρακτικές της κίνας επέκρινε ο Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι δεν θα μείνει άπραγος την ώρα που οι ανταγωνιστές των ΗΠΑ «δεν παίζουν με τους κανόνες».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποιεί ταξίδι στις μεσοδυτικές πολιτείες, μίλησε σε εργάτες σε ένα εργοστάσιο του Ουϊσκόνσιν.

Αναφερόμενος στη συνάντηση, την προηγουμένη, με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Ζι Ζινμπίνγκ, ο Ομπάμα είπε πως το Πεκίνο πρέπει να παίζει δίκαια στο διεθνές εμπόριο.

«Έδωσα οδηγίες στη διοίκησή μου

να δημιουργήσει μία μονάδα ενίσχυσης του εμπορίου με ένα έργο: να ερευνά αθέμιτες εμπορικές πρακτικές σε χώρες όπως η Κίνα», είπε στους εργάτες του εργοστασίου.

«Αν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, σας το υπόσχομαι ότι η Αμερική θα κερδίζει πάντα», προσέθεσε.

Ωστόσο, διαφορετικά παρουσίασε τη συνάντηση ο Κινέζος αντιπρόεδρος. Ο Ζι Ζινπίνγκ δήλωσε πως η αλλαγή της ισοτιμίας του νομίσματος της Κίνας συνέβαλαν στο να μειώσει το συνολικό εμπορικό πλεόνασμά της και έδωσαν ώθηση στις εξαγωγές των ΗΠΑ προς τη χώρα του.

Ο Κινέζος αντιπρόεδρος και πιθανός μελλοντικός ηγέτης της χώρας είπε ακόμη ότι έχει έρθει η ώρα για ένα «νέο ιστορικό ξεκίνημα» στις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Χαρακτήρισε, τέλος, τις σχέσεις μεταξύ των δύο δυνάμεων ως «ένα ποτάμι [το οποίο] συνεχίζει την πορεία του», παρά τις αλλεπάλληλες ελικοειδείς στροφές.

Keywords
Τυχαία Θέματα