Η Μέρκελ, ο Ερντογάν και οι...«κολλητοί» του Ομπάμα

«Αν θες έναν φίλο στην Ουάσινγκτον πάρε ένα σκύλο», ήταν η γνωστή ρήση του Χάρυ Τρούμαν, θέλοντας να δείξει τη μοναξιά που βιώνει ο εκάστοτε αμερικανός πρόεδρος.

Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται ότι ισχύει στην περίπτωση του Μπαράκ Ομπάμα, που αποφάσισε να λύσει την απορία όσων ρωτούσαν ποιους παγκόσμιους ηγέτες θεωρεί φίλους του.

Σε συνέντευξή του στους Times, ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι «κολλητοί» του φίλοι από τους παγκόσμιους ηγέτες

είναι η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο ινδός πρωθυπουργός, Μανμόχαν Σινχ και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-Μπακ.

«Οι φιλίες και οι σχέσεις εμπιστοσύνης, που μπόρεσα να σφυρηλατήσω με μεγάλο αριθμό ηγετών, μας βοήθησαν να ασκήσουμε μια πιο αποτελεσματική διπλωματία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι «φιλικές τους σχέσεις» συνίστανται στην αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία.

«Εάν τους ρωτήσετε, την Άνγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό Σινχ, τον πρόεδρο Λι, τους πρωθυπουργούς Ερντογάν και Κάμερον θα έλεγαν ότι έχουμε αρκετή εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Θα έλεγαν ότι πιστεύουμε σε όσα μας λέει. Πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσει εκείνα για τα οποία δεσμεύεται», επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας λόγο για «δυνατούς δεσμούς» που έχει με τους συγκεκριμένους ηγέτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα