Η πρώτη αίτηση αποζημίωσης για καθυστέρηση δικαστικής απόφασης

Χρήση του νόμου «Παπαϊωάννου» (4055/2012) που προβλέπει μεταξύ άλλων καταβολή αποζημίωσης λόγω υπερβολικής καθυστέρησης έκδοσης δικαστικής απόφασης από την ελληνική Δικαιοσύνη έκανε δικηγόρος από το Βόλο, ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλους πολίτες που αναμένουν χρόνια για μια απόφαση!


Μέχρι τώρα οι Έλληνες πολίτες μπορούσαν να προσφύγουν μόνο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όταν η ελληνική Δικαιοσύνη καθυστερούσε στην έκδοση απόφασης.

Πλέον, η διαδικασία αυτή καταλαμβάνει και τα ελληνικά δικαστήρια και προβλέφθηκε για πρώτη φορά με τα άρθρα 53 έως 58 του Ν.

4055/2012.

Η πρώτη αίτηση με βάση το νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από δικηγόρο ο οποίος διεκδικεί από το ελληνικό δημόσιο 30.000 ευρώ, καθώς το δικαστήριο καθυστέρησε να εκδώσει την απόφαση του κατά 8 χρόνια, 6 μήνες και 18 ημέρες. Το ποσό αυτό το διεκδικεί ως δίκαιη ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την παραβίαση του δικαιώματος του σε ταχεία απονομή της δικαιοσύνης.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης ο προσφεύγων δικηγόρος είχε καταθέσει πριν από 9 χρόνια (Ιούνιο 2003) στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης πράξης του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την πρόσληψη δικηγόρου.

Η συζήτηση της αίτησης αναβλήθηκε, χωρίς δική του υπαιτιότητα, όπως αναφέρει 11 φορές και τελικά πραγματοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2009. Η διάσκεψη της υπόθεσης έγινε 4 μέρες μετά (9.2.2009), αλλά η απόφαση δημοσιεύθηκε επί έδρας 32 μήνες μετά (20.10.2011) και καθαρογράφηκε στις 17 Ιανουαρίου 2012, όπου και έλαβε αντίγραφο της υπ’ αριθμ. 3267/2011 αποφάσεως του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ.

Όπως αναφέρει στην αίτηση του η μεγάλη αυτή αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσής του είχε ως συνέπεια να υποστεί ανυπέρβλητη ψυχική ταλαιπωρία, έντονο άγχος αλλά και αγωνία αναμένοντας για 8,5 και πλέον χρόνια την έκδοση απόφασης για ένα τόσο σημαντικό για την επαγγελματική του πορεία και εξέλιξη ζήτημα (πρόσληψή του).

Η καθυστέρηση αυτή του προκάλεσε ηθική βλάβη, ενώ η μη δημοσίευση της αποφάσεως, του προκαλούσε συχνά αισθήματα ανασφάλειας και απογοητεύσεως, ενώ όλα αυτά είχαν ως συνεπεία την δυσπιστία προς τη δικαιοσύνη.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι παραβιάστηκε και το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ που προβλέπει ότι οι υποθέσεις πρέπει να εκδικάζονται μέσα σε εύλογη προθεσμία.

Οι καταδίκες της χώρας μας για τις καθυστερήσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας έχει από το 1997 έως σήμερα καταδικαστεί 360 φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης σε όλα τα Δικαστήρια (Πολιτικά, Ποινικά και Διοικητικά), ενώ το ελληνικό δημόσιο κλήθηκε να πληρώσει με σειρά αποφάσεων του περί 8.420.822 ευρώ σε χρηματικές αποζημιώσεις και ηθική ικανοποίηση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας υπάρχει υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε η χώρα μας γιατί καθυστέρησε η έκδοση αποφάσε

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η πρώτη αίτηση αποζημίωσης για καθυστέρηση δικαστικής απόφασης,