Ηλιακό όχημα με κινούμενα πάνελ

Μια ομάδα 60 φοιτητών μηχανολογίας του πανεπιστημίου του Cambridge ελπίζει να γίνει το πρώτο Βρετανικό γκρουπ που θα πάρει το βραβείο στον διαγωνισμό «World Solar Challenge» με ένα πρωτότυπο όχημα ηλιακής ενέργειας που το ονομάζει«Resolution». Με το συγκεκριμένο όχημα, η ομάδα θα επιχειρήσει να καλύψει μια απόσταση περίπου 3.000 χλμ.

στην Αυστραλιανή ενδοχώρα, ξεκινώντας από το Ντάργουιν και καταλήγοντας στην Αδελαΐδα.

Ο θεσμός «World Solar Challenge», που διενεργείται κάθε χρόνο με τις συμμετοχές διάφορων πανεπιστημίων, ανεξάρτητων φορέων αλλά και μεγάλων εταιρειών που χρηματοδοτούν τις προσπάθειες των αγωνιζόμενων, έχει να επιδείξει πολλές φορές ένα πλαίσιο και προδιαγραφές που αλλάζουν αρκετά συχνά. Πέρυσι για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να παρουσιάσουν οχήματα με πιο συμβατικά σχήματα – οικεία με αυτά των αυτοκινήτων παραγωγής.

Εν τούτοις, παραμένει δύσκολη υπόθεση εργασίας το να παντρέψεις την αεροδυναμική με την απόδοση της ενέργειας από τον ήλιο. Για παράδειγμα, δεν θα μπορούσε ποτέ να παρουσιαστεί ένα ηλιακό όχημα με με την μορφή ενός SUV και με την όποια αεροδυναμική θα μπορούσε να προσφέρει αυτό το σχήμα. Τα οχήματα του διαγωνισμού πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφριά, με αμαξώματα χαμηλής αντίστασης στον άνεμο έτσι ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ενέργεια που διαχειρίζονται από τον ήλιο.

Η κατασκευή των φοιτητών του Cambridge διαθέτει όλα τα παραπάνω στοιχεία αλλά και μια μοναδική τεχνολογική καινοτομία. Για πρώτη φορά σε όχημα αυτής της κλάσης έχουν τοποθετηθεί κινούμενα φωτοβολταϊκά πάνελ που ανά πάσα στιγμή προσαρμόζουν την κλίση τους προς τον ήλιο. Έτσι το πρωτότυπο ηλιακό όχημα «Resolution» δεν ξεμένει ποτέ από ενέργεια εξασφαλίζοντας περισσότερη δύναμη και αυτονομία (περίπου κατά 20%) σε σχέση με αντίστοιχα οχήματα σταθερών ενεργειακών κυψελών του παρελθόντος.

Κατά τα λοιπά, το πρωτότυπο όχημα είναι απαλλαγμένο από κιβώτια, διαφορικά και αλυσίδα καθώς ο ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται ακριβώς πάνω στον άξονα των πίσω κινητήριων τροχών. Με αυτή την τεχνική, το «Resolution» ζυγίζει μόλις 120 κιλά έχοντας ένα αμάξωμα τύπου κάψουλας μήκους 5 μ., πλάτους 800 χιλ. και ύψους 1,1 μ. Ο μοναδικός περιορισμός αφορά στο ανάστημα του χρήστη που θα πρέπει να είναι μικρόσωμος έτσι ώστε να χωρέσει σε μια μάλλον στενάχωρη θέση οδήγησης. Όταν όμως το όχημα αρχίσει να κυλά αθόρυβα πάνω στους λεπτούς τροχούς του τότε το ταχύμετρο μπορεί να δείξει τελική ταχύτητα έως 140 χλμ/ώρα, καταναλώνοντας ηλεκτρική ενέργεια ισάξια με αυτή ενός στεγνωτήρα μαλλιών!

Φώτης Ραΐσης

Πηγή: Carzine.gr

Keywords
Αναζητήσεις
world solar
Τυχαία Θέματα