ΙΟΒΕ: Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα τον Σεπτέμβριο

O δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), τον Σεπτέμβιο παρέμεινε στις 76,1 μονάδες, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με του Ιουλίου.

Συγκεκριμένα,

- στη Βιομηχανία, σημαντική βελτίωση καταγράφουν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, ενώ οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης ενισχύονται ελαφρά, με τα αποθέματα όμως αντίθετα να κλιμακώνονται.

- στις Υπηρεσίες, οι δυσοίωνες

εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώνονται αισθητά, ενώ και οι δυσμενείς προβλέψεις για τη ζήτηση του τομέα καταγράφουν μικρή άνοδο.

- στο Λιανικό Εμπόριο, ο δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρεί σημαντικά, εξέλιξη ανάλογη με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων, όταν οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνονται.

- στις Κατασκευές, οι απαισιόδοξες προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των παραμένουν στα ίδια επίπεδα, αλλά οι έντονα αρνητικές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα διευρύνονται.

- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, περισσότερο οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και λιγότερο οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται, ενώ η πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο ανέρχεται σε ελαφρώς λιγότερο αρνητικά επίπεδα. Τέλος, η άμβλυνση των δυσοίωνων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας τον Ιούλιο δίνει τη θέση της σε νέα, έντονη επιδείνωση τον Σεπτέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα