ΗΠΑ: Ατιμώρητοι σε πολλές χώρες οι δολοφόνοι των δημοσιογράφων

Οι κυβερνήσεις του Ιράκ, της Σομαλίας και των Φιλιππίνων αδυνατούν να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους δράστες των δολοφονιών λειτουργών του Τύπου, επισήμανε σήμερα η «Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων», μια μη-κυβερνητική οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα, το Ιράκ βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας, όπου «για πέμπτο διαδοχικό έτος», παρέμειναν ανεξιχνίαστες οι 90 δολοφονίες δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια του 2002 και του 2011.

Στη Σομαλία ο αντίστοιχος αριθμός, στο χρονικό διάστημα μετά

το έτος 2000, είναι 11 δολοφονίες δημοσιογράφων.

Στις Φιλιππίνες όλη την περασμένη δεκαετία ο αντίστοιχος αριθμός έφθασε ήδη τις 55, με κύρια αιτία τη "διεφθαρμένη ποινική δικαιοσύνη".

Στη Σρι Λάνκα, οι δράστες των δολοφονιών εννέα δημοσιογράφων, όλων τους πολέμιων του προέδρου Ρατζαπάκσα, ποτέ δεν δικάστηκαν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή «μεγάλη άνοδο σημειώνουν, εσχάτως, οι δολοφονίες δημοσιογράφων στο Μεξικό αλλά και στο Πακιστάν.

Το καθεστώς ατιμωρησίας εκτρέφει την εκστρατεία του οργανωμένου εγκλήματος, με σκοπό την εξόντωση των λειτουργών του Τύπου», παρατήρησε επίσης η ίδια πηγή. Απέδωσε ταυτοχρόνως τον αφορισμό αυτόν στον βοηθό διευθυντή σύνταξης της μεξικάνικης επαρχιακής εφημερίδας "El Siglo de Torrecn", τον Χαβιέ Γκάρζα, ο οποίος τής ανέφερε ότι "τα κεντρικά Γραφεία της δέχθηκαν δύο φονικές επιθέσεις --μέσα σε μια τετραετία--",(...) "χωρίς όμως οι δράστες να έχουν έως τώρα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη".

Keywords
Τυχαία Θέματα