«Καναρίνι ορυχείου» η Ελλάδα για την ευρωζώνη

Το μέλλον της ευρωζώνης μέσα από την κρίση χρέους της Ελλάδας προσπαθεί να προβλέψει ο αρχισυντάκτης των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», Μάρτιν Γουόλφ, σε άρθρο του στη γαλλική «Λε Μοντ».

Ο Μάρτιν Γουόλφ αναγνωρίζει τις προόδους που έχει κάνει η Ελλάδα, τονίζει όμως ότι δεν αρκούν. «Το ότι μια τόσο μικρή χώρα προξενεί τέτοιες ανησυχίες, αντηχεί ως σήμα κινδύνου για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», υπογραμμίζει.

«Η Ελλάδα χρειάζεται μια ουσιαστική συνεισφορά ρευστότητας, ώστε να καλύψει τα ελλείμματα που τρεχόντων λογαριασμών της, ακόμα και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα εξωτερικά επιτόκια του δημοσίου χρέους», υποστηρίζει ο συντάκτης και θέτει το ερώτημα «τι μας διδάσκει το ελληνικό σήριαλ για την ευρωζώνη;».

Η Ελλάδα, αν και είναι ένα αγκάθι στο ευρωπαϊκό πόδι, δεν είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι ένα αδύναμο οικονομικά κράτος, το οποίο χρόνια έχει διοικηθεί κακά, μπορεί να προκαλεί τόσο μεγάλες ανησυχίες, τονίζει το ευάλωτο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, σημειώνει ο Γουόλφ.

Η Ελλάδα, προσθέτει, είναι κατά κάποιον τρόπο το καναρίνι τού ορυχείου (παλιά στα ορυχεία, οι ανθρακωρύχοι έπαιρναν μαζί τους ένα καναρίνι και αν το καναρίνι πέθαινε, αμέσως εγκατέλειπαν το ορυχείο).

« Η ευρωζώνη βρίσκεται ακόμη στην αβεβαιότητα: δεν είναι επαρκώς ολοκληρωμένη, ώστε να θεωρείται η διάσπασή της απίθανη, η ολοκλήρωσή της, όμως, έχει τόσο προχωρήσει, ώστε η διάσπασή της να μην είναι ανεκτή. Η δε, καλύτερη εγγύηση επιβίωσής της είναι το υψηλό κόστος μιας ενδεχόμενης διάσπασης που, ίσως, αποδειχθεί επαρκές. Όμως, εάν η ευρωζώνη φιλοδοξεί να είναι κάτι περισσότερο από έναν αποτυχημένο γάμο, που συνεχίζει να υπάρχει μόνο και μόνο λόγω του εξωφρενικού κόστους που θα δημιουργούσε η μοιρασιά των ενεργητικών και των χρεών, τότε πρέπει να βασίζεται σε κάτι πολύ πιο θετικό».

«Δεδομένων των οικονομικών διαφορών και των πολιτικών τριβών, που τόσο ωμά αποκάλυψε αυτή η κρίση, είναι άραγε κάτι τέτοιο στο εξής δυνατόν; Αυτή είναι η πιο δύσκολη ερώτηση», καταλήγει το άρθρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα