Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Προελαύνουν οι αντάρτες

Την πόλη Νταμάρα κατέλαβαν σήμερα οι αντάρτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο δρόμο τους για την πρωτεύουσα Μπανγκουί, σύμφωνα με κατοίκους και στρατιωτικούς αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η προέλαση των ανταρτών έρχεται μία ημέρα μετά την απόρριψη από πλευράς τους της ειρηνευτικής πρότασης την οποία τους απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας.

Ειρηνευτική δύναμη από χώρες της περιοχής είχε θέσει την Νταμάρα, η οποία απέχει 75 χιλιόμετρα από το Μπανγκουί, ως «κόκκινη

γραμμή» για τους αντάρτες.

Στρατιωτικές πηγές, καθώς και κάτοικοι της Νταμάρα, δηλώνουν ότι η πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη αποσύρθηκε όταν οι αντάρτες εισήλθαν στην πόλη.

«Μόνο οι στρατιωτικοί από το Τσαντ παρέμειναν στην πόλη και διεξήγαγαν συνομιλίες με τους αντάρτες», σημείωσε στο Reuters κάτοικος της περιοχής.

Οι αντάρτες Σελέκα συνέχισαν τις εχθροπραξίες αυτή την εβδομάδα, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μποζίζ ότι παραβίασε τη συμφωνία ειρήνης η οποία είχε επιτευχθεί τον Ιανουάριο.

«Δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη αντίσταση από τον κεντροαφρικανικό στρατό. Η πρωτεύουσα Μπανγκουί θα μπορούσε να πέσει μέσα σε λίγες ώρες», σημείωσε αξιωματικός της πολυεθνικής δύναμης, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τις συγκρούσεις στη Νταμάρα επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας της Δημοκρατίας, χωρίς ωστόσο να παράσχει θετικές πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων από πλευράς του κυβερνητικού στρατού.

Η Γαλλία, η οποία διατηρούσε δύναμη 600 στρατιωτών στη χώρα, έχει μειώσει το τελευταίο διάστημα την παρουσία της στο μισό.

Keywords
Τυχαία Θέματα