Κυνική παραδοχή Γιούνκερ: «Η Ελλάδα δεν πιάνει τους στόχους»

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ παραδέχτηκε σήμερα αυτό που λέει εδώ και καιρό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο:

Ότι η Ελλάδα απέχει κατά πολύ από το το στόχο του 120% για το ελληνικό χρέος!

"Έχουμε μια απόφαση στις 26 Οκτωβρίου η οποία αναφέρει ότι ο λόγος χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας το 2020 θα

πρέπει να διαμορφώνεται στο 120%. Απέχουμε πολύ από αυτό το στόχο. Όλες οι συζητήσεις που θα κάνουμε έως την Κυριακή το βράδι θα αφορούν στο να μετακινήσουμε τα μεγέθη πλησιέστερα στο στόχο".

Η έκθεση της τρόικα για τη βιωσιμότητα του χρέους διαπιστώνει πως υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό θα διαμορφωθεί στο 129% του ΑΕΠ το 2020, δηλαδή σημαντικά υψηλότερα από τον στόχο για 120%.

Στις επιλογές για περαιτέρω μείωση της ανωτέρω προβολής περιλαμβάνονται η επιπλέον μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έλαβε και θα λάβει η χώρα μας από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, η συμμετοχή της ΕΚΤ στο πακέτο βοήθειας, η αύξηση του συνόλου του νέου δανείου πάνω από τα 130 δισ. ευρώ και το ελαφρώς μεγαλύτερο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες στο πλαίσιο του PSI.

Σήμερα δημοσίευμα της WSJ αναφέρει ότι το ΔΝΤ θα συμβάλει στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας μόλις με 13 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Ταμείο έχει αρχίσει να ανησυχεί για την πολλή μεγάλη έκθεση που απέκτησε στην ευρωζώνη μέσω των πακέτων διάσωσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Με χρήση κάποιων ή όλων από τις παραπάνω μεθόδους στις Βρυξέλλες θεωρούν πως είναι δυνατόν το χρέος να μειωθεί πέριξ του 125% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερα και η τελική συμφωνία να βρίσκεται στο πλαίσιο των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Από την πλευρά της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών ήδη συζητιούνται σενάρια για το πώς θα χειριστεί τα ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή της, τίτλους που έχει αγοράσει πληρώνοντας ποσό χαμηλότερο των 40 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα