Λεπτές ισορροπίες στο συνέδριο της ΝΔ

Δυσφορία «γαλάζιων» στελεχών μετά τον ανασχηματισμό και το ποσοστό συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

Ανοίγει σήμερα το απόγευμα η αυλαία των τριήμερων εργασιών του 9ου συνεδρίου της ΝΔ στο γήπεδο Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο.

Τις εργασίες του συνεδρίου που θα έχει κεντρικό σύνθημα «Νέα Δημοκρατία

- Νέα Ελλάδα», θα κηρύξει ο πρόεδρος της Κ.Ε.ΣΥ.Δ κ. Φίλιππος Ταυρής.

Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κα πολιτικών κομμάτων, χαιρετισμός του Αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ.) κ. Λευτέρη Χριστοφόρου, ομιλία του Προέδρου της Ο.Ν.ΝΕ.Δ., κ. Σάκη Ιωαννίδη, όπως και ομιλία του καθηγητή φιλοσοφίας και πρώην Υπουργού Παιδείας της Γαλλίας, κ. Luc Ferry.

Στις 20.00 έχει προγραμματιστεί η ομιλία του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος αναμένεται να απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης γύρω από τη Ν.Δ. των κεντροδεξιών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, σηματοδοτώντας κινήσεις διεύρυνσης που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα με επιστροφή στελεχών.

Κύριο χαρακτηριστικό του 9ου συνεδρίου της ΝΔ αναμένεται να είναι οι προτάσεις για αλλαγές τόσο στο ιδεολογικό πλαίσιο όσο και για την οργανωτική δομή του κόμματος.

Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς τονίσει επανειλημμένα ότι πλέον έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος για τη χώρα που θα πρέπει να οδηγήσει και τα κόμματα σε σημαντικές αλλαγές για να αντέξουν στις σύγχρονες ανάγκες λειτουργίας τους.

Οι αντιδράσεις και το… restart

Μπορεί στόχος του Α. Σαμαρά να ήταν ένα πανηγυρικό συνέδριο, ωστόσο μετά τον ανασχηματισμό της περασμένης Δευτέρας η Συγγρού μοιάζει με «καζάνι που βράζει».

Η είσοδος στο κυβερνητικό σχήμα των Ευάγγελου Βενιζέλου, Φώφης Γεννηματά, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Εύης Χριστοφιλοπούλου, προκάλεσε δυσφορία στους «γαλάζιους» βουλευτές και ανέβασε τις θερμοκρασίες ενόψει συνεδρίου.

Στελέχη της ΝΔ τόνιζαν πως δεν είναι μόνο ο μεγάλος αριθμός «Πασόκων» που μπήκαν στην κυβέρνηση, αλλά και τα ίδια τα πρόσωπα στο παρελθόν έχουν ασκήσει δριμύτατη κριτική στη «γαλάζια» παράταξη.

Πέραν του Βενιζέλου, η βάση της κεντροδεξιάς παράταξης βράζει για την είσοδο της Φώφης Γεννηματά που επί μακρόν ασκούσε σκληρή κριτική στη ΝΔ, για τον αδιάβαστο περί του Μνημονίου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά και για την συνοδοιπόρο της Άννας Διαμαντοπούλου στις ημέρες φωτοτυπίας των ελληνικών σχολείων Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Η διοργάνωση του Συνεδρίου αναμένεται να επιβεβαιώσει τη ρήξη στις σχέσεις Αντώνη Σαμαρά και Σταύρου Δήμα καθώς ο, τύποις αντιπρόεδρος της Ν.Δ., δεν πρόκειται να δώσει το παρών στο στάδιο του Τάε Κβο Ντο όπου θα διεξαχθεί το Συνέδριο.

Ο έτερος αντιπρόεδρος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προγραμματίζεται να μιλήσει το Σάββατο, παρά την προφανή του πικρία για την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εξωτερικών και τις αντιρρήσεις του για το ποσοστό συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ενώ βάσει της πολιτικής συμφωνίας που έχει με τον πρόεδρο της Ν.Δ. ο υπουργός Άμυνας θα εκλέξει και πάλι δύο στελέχη επιρροής του στην Πολιτική Επιτροπή.

Το δρόμο της… σιωπής θα κρατήσουν άλλα στελέχη όπως οι Ντόρα Μπακογιάννη, Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ωστόσο θα δώσει κανονικά το παρών.

Οι εργασίες

Στο συνέδριο αναμένεται να δώσουν το «παρών» πάνω από 4.000 στελέχη από όλη τη χώρα.

Το συνέδριο της ΝΔ θα συνεχιστεί το Σάββατο με την έναρξη του Συνεδρίου Αποδήμου Ελληνισμού και ομιλίες του Αντιπροέδρου του Κόμματος κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος κ. Θανάση Μπούρα και του Προέδρου της Νεολαίας του ΕΛΚ κ. Κωνσταντίνου Κυρανάκη.

Θα ακολουθήσουν το μεσημέρι ομιλίες Συνέδρων, παρουσίαση από τους επικεφαλής των τριών Επιτροπών Παραγωγής Πολιτικού Έργου (Ε.Π.Π.Ε.) (Ιδεολογικού, Πολιτικής – Προγράμματος και Καταστατικού) των προτάσεων των αντίστοιχων επιτροπών και έναρξη εργασιών των Τμημάτων Ιδεολογικού, Πολιτικής – Προγράμματος και Καταστατικού, με εισηγήσεις των επικεφαλής των Επιτροπών.

Οι εργασίες του Σαββάτου θα ολοκληρωθούν με τοποθετήσεις Συνέδρων και έγκριση στα τρία Τμήματα των τελικών εισηγήσεών τους προς την Ολομέλεια.

Την Κυριακή το πρωί θα παρουσιασθούν από τους επικεφαλής των Ε.Π.Π.Ε τα τελικά κείμενα που εγκρίθηκαν από τα Τμήματα. και θα διεξαχθούν ψηφοφορίες επί των τελικών κειμένων.

Την Κυριακή επίσης θα μιλήσουν η επικεφαλής της ομάδας των Ευρωβουλευτών του Κόμματος κας Μαριέττας Γιαννάκου, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματος κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο ΓΓ της ΚΟ κ. Θανάσης Μπούρας και ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού ΛαϊκούΚόμματος (ΕΡΡ) κ. Antonio Lopez – Isturiz. Θα γίνει επίσης απολογισμός πεπραγμένων του κόμματος κατά την προηγούμενη περίοδο.

Τις εργασίες του συνεδρίου θα κλείσει με ομιλία του την Κυριακή στις 13.00 ο κ. Σαμαράς, για να ακολουθήσει η ψηφοφορία για την ανάδειξη των αιρετών μελών της νέας Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματος.

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την ψηφοφορία για την ανάδειξη των αιρετών μελών της νέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ το επόμενο Σαββατοκύριακο θα αναδειχθεί ο νέος γραμματέας του κόμματος και η Εκτελεστική Επιτροπή.

Επικρατέστερος για την θέση του Γραμματέα είναι ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Keywords
Τυχαία Θέματα