Μαλί: Η αφρικανική χώρα στα πρόθυρα του εμφυλίου

Οι ένοπλες δυνάμεις του Μάλι ανακατέλαβαν από τους ισλαμιστές την πόλη Κόνα στο κέντρο της χώρας, με τη βοήθεια των Γάλλων, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Αμύνης και επιβεβαιώνουν κάτοικοι της περιοχής.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε γαλλικές δυνάμεις παρείχαν υποστήριξη στον στρατό του Μάλι «στις μάχες του με τρομοκρατικά στοιχεία».

Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την υποστήριξη του στρατού του Μάλι ενάντια στους ισλαμιστές αντάρτες θα διαρκέσουν για όσο

διάστημα είναι απαραίτητο.

«Η επιχείρηση αυτή, η οποία λαμβάνει χώρα εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου, θα διαρκέσει όσο χρειαστεί», έγραψε σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ζεράρ Αρό.

«Η εξέλιξη της κατάστασης δικαιολογεί την επίσπευση της εφαρμογής του ψηφίσματος 2085», πρόσθεσε αναφερόμενος σε ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα και αφορά στην ανάπτυξη μιας στρατιωτικής δύναμης υπό την ηγεσία της Αφρικής.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν δηλώσει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν θα ξεκινήσουν πριν τον Σεπτέμβριο.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως συμμερίζεται τους στόχους της Γαλλίας στο Μάλι. «Λάβαμε υπ’ όψη μας το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Μάλι είχε ζητήσει βοήθεια και ως εκ τούτου συμμεριζόμαστε τον στόχο της Γαλλίας να εμποδίσει τους τρομοκράτες να επωφεληθούν από ένα άβατο στην περιοχή», επεσήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόμι Βίετορ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Αμύνης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Τόμας Μπόνι Γιάγι εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την απόφαση της Γαλλίας. «Θα ήθελα πραγματικά, στο όνομα όλης της ηπείρου, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στη Γαλλική Δημοκρατία, στον πρόεδρό της, στην κυβέρνησή της, προς το σύνολο του γαλλικού λαού, γιατί μπόρεσαν να εκτιμήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης που κυριαρχεί σήμερα στο Μάλι και στη ζώνη της Δυτικής Αφρικής», δήλωσε ο Μπόνι Γιάγι, που είναι επίσης πρόεδρος του Μπενίν.

Διαβάστε επίσης:

Καταστρέφουν μαυσωλεία αγίων

Keywords
Τυχαία Θέματα