Με μεμονωμένα επεισόδια η πορεία του Πολυτεχνείου

Μεμονωμένα επεισόδια, ισχυρή αστυνομική δύναμη και μια πορεία χωρισμένη στα τρία ήταν ο απολογισμός της πορείας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 38η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.


Λίγα λεπτά μετά τις 15:00 το μεσημέρι ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στο χώρο του Πολυτεχνείου με ομιλίες πρυτάνεων.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών και στη συνέχεια, αφού ο πρύτανης Σίμος Σιμόπουλος έριξε λίγα λουλούδια στην αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, ξεκίνησε η πορεία προς την αμερικανική

πρεσβεία.Στις 16:00 το απόγευμα η πορεία ξεκίνησε με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου στην Κεφαλή. Σημαία που κρατούσαν μέλη της ΠΑΣΠ.

Ο κύριος όγκος της πορείας που ακολούθησε αποτελούνταν, μεταξύ άλλων και από αντιστασιακές οργανώσεις. Μέλη αυτών μάλιστα είδαν να εμποδίζονται στην οδό Βασ.Γεωργίου από αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση. Λεπτά αργότερα η ένταση εκτονώθηκε και οι αντιστασιακές οργανώσεις κινήθηκαν κανονικά τη πορεία τους.

Ταυτόχρονα, έφτανε στην πρεσβεία των ΗΠΑ και η κεφαλή της πορείας με τη σημαία. Οι νεαροί αφού έψαλαν τον εθνικό ύμνο αποχώρησαν. Στις 17:00 το απόγευμα ξεκίνησε και η πορεία που οργάνωσε το ΚΚΕ.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομονοίας και κατευθύνθηκαν προς την Αμερικανική Πρεσβεία μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Βασ. Σοφίας.
Στην πορεία μετείχε και η Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρρήγα

Το μήνυμα που κυριαρχεί είναι: «Η θυσία των θυμάτων του Πολυτεχνείου να αποτελέσει φωτεινό φάρο για το σήμερα, ώστε με συνεχή αγώνα και πάλη να γίνουν οι ανατροπές που θα απομακρύνουν τους σημερινούς δυνάστες του λαού, που είναι η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ, κάτω από τις επιταγές της Ε.Ε και του ΔΝΤ».

Συλλήψεις, προσαγωγές και χιλιάδες διαδηλωτές

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο όγκος των διαδηλωτών ξεπερνούσε τις 20.000 ενώ το Reuters έκανε λόγο για 30.000. Η ΕΛ.ΑΣ. πάντως μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει σε 78 προσαγωγές και 11 συλλήψεις ενώ στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες μεταφέρθηκαν τέσσερις αστυνομικοί.

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν τις 18.30 στο ύψος της πλατείας Μαβίλη. Η ένταση ξεκίνησε, όταν άτομα από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών χωρίστηκαν σε ομάδες και κινήθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων πετώντας πέτρες, κομμάτια από μάρμαρο, νεράντζια και άλλα αντικείμενα και προκαλώντας απάντηση με χρήση δακρυγόνων.

Μάλιστα, στο στόχαστρο βρέθηκαν και δημοσιογράφοι καθώς ομάδες νεαρών καταδίωξαν εκπροσώπους του Τύπου, εναντίων των οποίων εκσφενδόνισαν νεράτζια! Επιπλέον, έβαλαν φωτιά σε κάδους με σκουπίδια και σχημάτισαν οδόφραγμα στη λεωφόρο Β. Σοφίας. Οι αστυνομικοί κυνήγησαν τους διαδηλωτές προς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Αλεξάνδρας με τις αστυνομικές δυνάμεις να απωθούν τους αντεξουσιαστές προς τα Εξάρχεια. Νωρίς το απόγευμα, ένταση σημειώθηκε και έξω από τη Βουλή όταν ομάδες νεαρών εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ εναντί

Keywords
Τυχαία Θέματα