Με πυρηνικές κεφαλές εξοπλίζει τα υποβρύχιά του το Ισραήλ

08:26 4/6/2012 - Πηγή: NewsBomb

Τη διαδικασία προκειμένου να εξοπλίσει τα γερμανικά υποβρύχια τύπου Dolphin με πυραύλους κρουζ οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, έχει ξεκινήσει το Ισραήλ.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσιεύει την είδηση, φιλοξενώντας δηλώσεις του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Παλμόρ στο Γαλλικό πρακτορείο: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε τα γερμανικά υποβρύχια, δεν είναι μυστικό. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα,

δεν είμαι σε θέση να πω ποιες είναι οι δυνατότητές τους».

Το Ισραήλ δεν έχει επικυρώσει τη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Το κράτος ούτε επιβεβαιώνει αλλά ούτε διαψεύδει ότι διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, διατηρώντας μια επίσημη πολιτική «εσκεμμένης αμφισημίας», αν και οι περισσότεροι αναλυτές το θεωρούν ως τη μόνη πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή.

Στη Γερμανία η είδηση προκάλεσε αναστάτωση στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το οποίο μάλιστα απαίτησε από την Μέρκελ να δώσει εξηγήσεις.

Ο Ρολφ Μίτσενιχ, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τόνισε: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έπρεπε να δημοσιοποιήσει πληροφορίες ώστε να γνωρίζουμε εάν τα υποβρύχια τα οποία παραδόθηκαν από τη Γερμανία μπορούν να εξοπλιστούν με συστήματα ικανά να φέρουν δυνητικά πυρηνικές κεφαλές. Ως σήμερα, οι παραδόσεις αυτές δικαιολογούνταν μεταξύ άλλων από το γεγονός πως τα συγκεκριμένα υποβρύχια αποτελούσαν μέρος ενός συμβατικού οπλοστασίου αποτροπής».

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, σε δηλώσεις του στο Spiegel, επεσήμανε: «Η παράδοση των υποβρυχίων γίνεται χωρίς οπλισμό. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει στην σεναριολογία για τον μελλοντικό οπλισμό τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα