Με τον στρατό δεν παίζουμε κύριε Ψυχάρη!

Το πρωτοσέλιδο θέμα του κυριακάτικου «Βήματος» δημιούργησε έκπληξη και σε κάποιους -στρατιωτικούς και μη- κυριολεκτικά σοκ.

Υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Χουντο-σταγονίδια στη Σχολή των Ευελπίδων», αναφερόταν σε περιστατικό σοκ, την ημέρα του Πολυτεχνείου, 17 Νοεμβρίου, στη Σχολή των Ευελπίδων, όπου οι Έλληνες σπουδαστές, μετά από παρότρυνση του αρχηγού της Σχολής, 4ετη της Ευελπίδων, έψαλαν τον ύμνο της Χούντας του 1967.

Ένταση στην Ευελπίδων

Το όλο σκηνικό έχει

και πολιτικές προεκτάσεις, αφού διατάχθηκε από τον νέο υπουργό Άμυνας κ. Αβραμόπουλο ΕΔΕ και ο 4ετης επικεφαλής της Σχολής απειλείται με αποπομπή από τη Σχολή.

Το δημοσίευμα στην κυριακάτικη εφημερίδα συνοδευόταν από το κύριο άρθρο της εφημερίδας που υπογράφει ο εκδότης κ . Σταύρος Ψυχάρης, υπό τον τίτλο «Με τον στρατό δεν παίζουμε».

Του τον επιστρέφουμε και αυτό γιατί:

Προκύπτει από μαρτυρίες και έρευνες ότι οι ευέλπιδες δεν τραγούδησαν τον «μέσα στ’ Απρίλη τη γιορτή…» που αξιοποιούσε ως τραγούδι δικό της η Δικτατορία του ’67.

Αναφερόμαστε σε σπουδαστές αξιωματικούς που έχουν γεννηθεί το 1988-1989 και ακόμη και οι γονείς τους, όσοι προέρχονται από στρατιωτικές οικογένειες, στις 21 Απριλίου, ήταν ανθυπολοχαγοί.

Δυσοίωνη συγκυρία

Το δημοσίευμα έρχεται μετά από μια περίοδο έντασης στο στράτευμα, που δημιουργήθηκε από τους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου- Μπεγλίτη, ειδικά του τελευταίου, που πραγματοποίησε μαζικές αποστρατείες ανώτατων αξιωματικών, όλων των όπλων, που χαρακτηρίσθηκαν απολύτως αδικαιολόγητες, στη βάση μιας αόριστης φημολογίας περί κινήσεων και διάθεσης εκτροπής της Δημοκρατίας στο στράτευμα.

Οι αποστρατείες έγιναν τα τελευταία 24ωρα πριν την τελική ψηφοφορία εμπιστοσύνης στον Παπανδρέου, που άνοιξε τον δρόμο για τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Τα σενάρια πραξικοπήματος

Οι φήμες για σενάρια πραξικοπήματος στην Ελλάδα είχαν τη βάση τους σε δημοσιεύματα ΜΜΕ του εξωτερικού, ειδικά ευρωπαϊκά και αμερικανικά, αλλά τις πηγές τους εντός της Ελλάδος.

Είναι αξιοσημείωτο ότι συγκεκριμένα -ελληνικά αυτή τη φορά- συγκροτήματα έφεραν τον τότε πρωθυπουργό Παπανδρέου να επιχειρηματολογεί υπέρ της πρότασής του για δημοψήφισμα στην Μέρκελ και Σαρκοζί, στις Κάννες, προβάλλοντας τον κίνδυνο πραξικοπήματος.

Γεγονός που διαψεύδεται από γερμανικές και γαλλικές πηγές, αλλά και από τον κύκλο του Μαξίμου του πρώην πρωθυπουργού ότι συνέβη.

Το συμβάν στη Θεσσαλονίκη

Πέραν αυτών, πράγματι στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο των επεισοδίων κατά τη διάρκεια της ματαιωθείσης παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η Σχολή των Ευελπίδων, αρνήθηκε την άτακτη φυγή προς τα λεωφορεία και προχώρησε σε συντεταγμένη υποστολή της σημαίας της και τακτική αποχώρηση, αφού τραγούδησε την «Μακεδονίτισσα», καταχειροκροτούμενη από το πλήθος. Αλλά αυτό δεν αποτελεί εκτροπή και η συντεταγμένη αποχώρηση αποτελούσε και αποτελεί υποχρέωση από το τυπικό.

Οι απόστρατοι

Επί υπουργίας Μπεγλίτη επίση

Keywords
Τυχαία Θέματα