Μειώνουν τις επιδοτήσεις για τα φωτοβολταϊκά

17:03 1/2/2012 - Πηγή: NewsBomb

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε σε μείωση των επιδοτήσεων για τα φωτοβολταϊκά την Τετάρτη.

Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να καταβάλει πλέον τις τρέχουσες τιμές και ότι έχουν ήδη αδειοδοτηθεί όλες οι μονάδες που χρειάζεται η χώρα για να πετύχει τους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

"Στο σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η βιωσιμότητα του μηχανισμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ είναι προϋπόθεση για τη διασφάλιση

τόσο της συνέχισης της λειτουργίας των εγκατεστημένων μονάδων, όσο και της ανάπτυξης νέων", είπε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Η Ελλάδα προσπάθησε να προσελκύσει επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προσφέροντας 20ετή συμβόλαια παροχής ισχύος σε εξασφαλισμένες, υψηλές τιμές.

Ωστόσο, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να μειώσει τις εγγυημένες τιμές στα πλαίσια της πολιτικής λιτότητας και για να αποφευχθεί επενδυτική φούσκα στον κλάδο.

Οι νέες εγγυημένες τιμές (feed-in) θα ισχύουν για όλους τους παραγωγούς ΑΠΕ από τον Φεβρουάριο. Αυτοί που παράγουν περισσότερο από 100 kW θα έχουν μειωμένες επιδοτήσεις κατά 12,5% στα 292,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Το ποσοστό θα μειώνεται ανά εξάμηνο, φθάνοντας τον Αύγουστο του 2014 στα 203,20 ευρώ ανά MWh.

Οι ΑΠΕ, κυρίως τα αιολικά, καλύπτουν περίπου το 7% της συνολικής ζήτησης ενέργειας στην Ελλάδα, συγκριτικά με το λιγνίτη και το πετρέλαιο που καλύπτουν αντίστοιχα το 46% και το 8%. Ωστόσο, ο αριθμός των φωτοβολταϊκών στη χώρα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, από συνολική εγκατεστημένη ισχύ 198 MW το 2010 στα 580 MW τα τέλη του 2011.

Βάσει του όγκου των έργων που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί, το ΥΠΕΚΑ θεωρεί ότι η χώρα θα πετύχει εύκολα το στόχο της να παράγει 1.500 MW από φωτοβολταϊκά το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα