Μέρκελ: Μη ζητάτε ανάπτυξη με δανεικά

Η εξυγίανση της Ελλάδας και της Ισπανίας μπορεί να έρθει μόνο μέσα από ύφεση τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος

Κανένα περιθώριο χαλάρωσης δεν άφησε για άλλη μια φορά η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης.

Μιλώντας στη Βουλή της Γερμανίας και σε συνέδριο στο Βερολίνο, η Μέρκελ

υποστήριξε ότι η περαιτέρω ύφεση στις οικονομίες της Ελλάδας και της Ισπανίας είναι απαραίτητη, για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και να μειωθεί το έλλειμμα των δύο χωρών.

Κλείνοντας τα «μάτια» προφανώς σε όσα συμβαίνουν στον Ευρωπαϊκό Νότο, η καγκελάριος απέρριψε για άλλη μια φορά τις προτάσεις των υπολοίπων Ευρωπαίων αλλά και των οικονομολόγων, που προειδοποιούν σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει άμεσα να υιοθετηθούν αναπτυξιακές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, που ταλανίζει την ευρωζώνη και απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

«Δεν μπορεί να συζητά η Ευρώπη μέτρα ανάπτυξης που θα στηρίζονται σε δανεικά και στη δημιουργία νέων χρεών», τόνισε η Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας την συρρίκνωση των οικονομιών των υπερχρεωμένων κρατών ως «απαραίτητη και φυσιολογική εξέλιξη».

Αναφερόμενη στη χώρα μας και στην «οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων» που δίνουν οι δανειστές, η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι θεωρεί ως «ύψιστο αγαθό» την τήρηση των δεσμεύσεων εκ μέρους των Ελλήνων και όποιων άλλων δέχονται βοήθεια και για μια ακόμη φορά υποστήριξε την ανάγκη για μεγαλύτερο έλεγχο και δυνατότητα επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα πλαίσια αυτά, υπεραμύνθηκε του Δημοσιονομικού Συμφώνου, ενώ τάχθηκε υπέρ του να δοθούν στις Βρυξέλλες ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες για την επιβολή κυρώσεων, όταν ένα κράτος-μέλος δεν ακολουθεί τους κανόνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα