Μήνυμα των G20 στην Ευρώπη για γρήγορες κινήσεις

Στην συμφωνία να πιέσει την Ευρώπη να κάνει περαιτέρω κινήσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης, κατάληξε η Ομάδα των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη.


Παράλληλα η G20 συνέχισε την διαπραγμάτευση για μια συμφωνία με στόχο να ενισχυθεί η "ισχύς πυρός" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επιδιώκει να έχει διαθέσιμα 600 δισ. δολάρια.

Ο υφυπουργός Οικονομικών του Μεξικού Χεράρδο Ροδρίγκες δήλωσε ότι οι

συνομιλίες των κρατών-μελών της G20 στην πρωτεύουσα της χώρας του την Πέμπτη και την Παρασκευή αποτέλεσαν "ένα καλό σημείο εκκίνησης", αν και δεν υπήρξε συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχυθεί το ΔΝΤ.

"Νομίζω ότι υπάρχει προθυμία για διάλογο με όλες τις χώρες, Ευρωπαϊκές, μη Ευρωπαϊκές, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη Βραζιλία", είπε ο Ροδρίγκες μετά την διήμερη σύνοδο, την πρώτη στην διάρκεια της άσκησης της προεδρίας του διεθνούς χρηματοοικονομικού θεσμού από το Μεξικό. "

Αναγνωρίζονται τα μέτρα που έλαβε η Ευρώπη. Αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο πως πρέπει να γίνουν περισσότερα".

Πηγή, η οποία βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες, ανέφερε πως διαμορφώνεται μια "ευρεία συμφωνία" πως η αύξηση των διαθεσίμων κεφαλαίων του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη σύναψη διμερών δανείων.

Στο σχέδιο αυτό αντιτίθενται οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς και η Ιαπωνία, που επιμένουν ότι η Ευρώπη πρέπει να "βοηθήσει τον εαυτό της". Ο Ροδρίγκες δήλωσε ότι στόχος της G20 είναι να διαμορφωθεί σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο "τους επόμενους μήνες".

Keywords
Τυχαία Θέματα