Μήπως είστε εθισμένος στο σεξ;

Τη ίδια στιγμή που η επιστημονική κοινότητα διχάζεται για το αν υπάρχει σεξουαλικός ...«εθισμός» ή όχι, επώνυμοι συνωστίζονται σε κλινικές αποτοξίνωσης για να τιθασεύσουν τις ορμές τους.

-Πόσο συχνά σκέφτεστε το σεξ;

-Για να σκεφτώ την απάντηση πρέπει να βγάλω το σεξ από το μυαλό μου. Η παραπάνω στιχομυθία περιγράφει, με χιούμορ και υπερβολή, αυτό που συμβαίνει στο μυαλό ενός ατόμου εθισμένου στο σεξ. «Ο σεξουαλικά εξαρτημένος άνθρωπος είναι συνήθως άνδρας και αφιερώνει ένα μεγάλο κομμάτι της ημέρας του είτε κάνοντας σεξ είτε, πιο συχνά, αφιερώνοντας χρόνο ασχολούμενος με θέματα που σχετίζονται με το σεξ», εξηγεί το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας¹: «Οι εξαρτημένες συμπεριφορές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: αυνανισμό, πορνογραφία, χρήση ίντερνετ, τηλεφωνικό σεξ, συστηματικό ανώνυμο και περιστασιακό σεξ, κυρίως σε οίκους ανοχής, και πληθώρα παράλληλων σεξουαλικών σχέσεων».

Ο εθισμός στο σεξ δεν διαφέρει πολύ από τον εθισμό στο αλκοόλ, το τσιγάρο ή τα ναρκωτικά. Κι αν δύσκολα θα συναντήσετε έναν Ανώνυμο Εξαρτημένο Από Το Σεξ, αυτά που βιώνει και αισθάνεται όταν στερείται το αντικείμενο της εξάρτησής του δεν διαφέρουν πολύ από εκείνα ενός Ανώνυμου Αλκοολικού. «Το σεξουαλικά εθισμένο άτομο διακατέχεται από την εμμονή του να εμπλέκεται σε πολύ συχνές σεξουαλικές συμπεριφορές χωρίς να μπορεί να χαλιναγωγήσει ή να καθυστερήσει τις επιθυμίες του. Πολλές φορές δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι έχει εθισμό στο σεξ και ότι η εμμονή του προκαλεί δυσλειτουργία στην καθημερινή του ζωή. Τα συναισθήματα που έχει όταν αδυνατεί να ικανοποιήσει τη σεξουαλική του ανάγκη θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με εκείνα ενός ατόμου που έχει εξαρτητικές συμπεριφορές, όπως το αλκοόλ και οι ναρκωτικές ουσίες. Αυτά μπορεί να είναι θυμός, ανησυχία, στεναχώρια και άγχος».

Για κάποιους ο «σεξουαλικός εθισμός» είναι η «ασθένεια του μέλλοντος». Παρόλα αυτά η επιστημονική κοινότητα δυσκολεύεται ακόμη να τον εντάξει στους εθισμούς:«Πράγματι, υπάρχει ένας διχασμός όσον αφορά στη χρήση της ορολογίας του σεξουαλικού εθισμού, καθώς δεν αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως διαταραχή, βάσει των επίσημων διαγνωστικών εγχειριδίων. Ο σεξουαλικός εθισμός μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας ψυχικής νόσου. Η αύξηση ωστόσο του φαινομένου αυτού στοιχειοθετεί την ανάγκη να ενταχθεί σαν ξεχωριστή διαταραχή, με τον όρο 'υπερσεξουαλική διαταραχή'». Ο Ντέιβιντ Μπουκόβνι (ηθοποιός), ο Τάιγκερ Γουντς (αθλητής), ο Ράσελ Μπραντ (κωμικός) είναι μόνο μερικοί από τους διάσημους που έχουν περάσει το κατώφλι κάποιου κέντρου απεξάρτησης από το σεξ. Όμως και ο αριθμός των «άσημων» εξαρτημένων αυξάνει.

Όταν το σεξ παύει να είναι απόλαυση

«Πάντα έπινα αρκετά, ήταν μέρος της διασκέδασής μου. Μετά το χωρισμό όμως άρχισα να χάνω το μέτρο. Ούτε που κατάλαβα πώς άρχισα να πίνω με το που ξυπνούσα». Κάπως έτσι θα ξεκινούσε την αφήγησή του ένας αλκοολικός. Ένας εθισμένος στο σεξ άραγε τι θα έλεγε; «Το σεξ, για τα άτομα που είναι εθισμένα σε αυτό, γίνεται ο σημαντικότερος αμυντικός μηχανισμό

Keywords
Τυχαία Θέματα