Ν.Δ.: Επαναδιαπραγμάτευση με… αστερίσκο

Ο αρχηγός της ΝΔ, μιλώντας εχθές στην ετήσια εκδήλωση της ΕΣΕΕ, επέμεινε στην ανάγκη ενός άλλου φορολογικού συστήματος παρουσιάζοντας ενδελεχώς τις θέσεις του κόμματός του, απέφυγε ωστόσο να δηλώσει βέβαιος για την έκβαση της πολυδιαφημισμένης επαναδιαπραγμάτευσης.



«Μερικά εξαρτώνται απολύτως από την Πολιτεία για να τα αντιμετωπίσει και να τα λύσει. Κι αυτά, όταν έρθει η ώρα, θα τα κάνω αμέσως. Άλλα, όμως, εξαρτώνται πλέον από την έγκριση των δανειστών μας: όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Εκεί αυτό

που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι θα προσπαθήσω να τους πείσω για το τι πρέπει να αλλάξει», η δήλωση-δέσμευση Σαμαρά που προκάλεσε σειρά συζητήσεων, καθώς ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως έδωσε μεν το περίγραμμα των θέσεών του, με τεκμηριωμένο και πειστικό τρόπο, χωρίς να κρύψει όμως, πως η αποδοχή των όσων προτείνει περνάει μέσα από την τρόικα!

Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να έχει αναφερθεί και κατά το παρελθόν στην ανάγκη νωπής, ισχυρής λαϊκής εντολής ώστε το νέο σχήμα που θα προκύψει μετά τις εκλογές να είναι όχι μόνο αυτοδύναμο, αλλά και ισχυρό ώστε να πιέσει τους πιστωτές-συνομιλητές για τις απαραίτητες «τροποποιήσεις», εχθές όμως προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καθιστώντας σαφές πως η μόνη υπόσχεση που μπορεί να δοθεί επί συγκεκριμένων ζητημάτων, είναι εκείνη της επιχείρησης μεταστροφής της γνώμης των δανειστών, δίχως καμία περαιτέρω εγγύηση.

«Συντεταγμένο το κόμμα στον προϋπολογισμό»
Σε κάθε περίπτωση, τις θέσεις του για τις αλλαγές που απαιτούνται στην φορολογική πολιτική αναμένεται να τις μνημονεύσει και κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ενώ θα επαναλάβει πως η ΝΔ συντάσσεται με τους στόχους αλλά έχει συγκεκριμένες διαφωνίες ως προς τον τρόπο επίτευξής τους.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη «τροποποιήσεων», τις οποίες μάλιστα επισημαίνει και στην επιστολή του προς του Ευρωπαίους, χωρίς όμως να δίνει τη δυνατότητα καταψήφισης του προϋπολογισμού από κανένα στέλεχος της παράταξής του καθώς και σε αυτή την ψηφοφορία υπάρχει αυστηρή κομματική πειθαρχία στη λογική ότι «η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει που και γιατί διαφωνεί.

Όμως είναι ο προϋπολογισμός του ‘αναπόφευκτου’ και για αυτό πρέπει να στηριχθεί από όλους όσοι μετέχουν στο μεταβατικό σχήμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα