Νομοσχέδιο 328 άρθρων για το επιχειρηματικό περιβάλλον«πέρασε» η Βουλή

00:28 5/4/2012 - Πηγή: NewsBomb

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. το νομοσχέδιο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Το νομοσχέδιο, που αποτελείται από 328 (!) άρθρα καταψήφισαν τα κόμματα της Αριστεράς, το ΛΑΟΣ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης, ανέφερε πως το ζήτημα της ρευστότητας στην αγορά δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί. «Στόχος μας είναι

με την ψήφιση του νομοσχεδίου, όταν λυθεί το ζήτημα της ρευστότητας, η χώρα να μην χάσει άλλο χρόνο, αλλά ο ιδιωτικός τομέας να δοκιμάσει τις δυνάμεις του με το θεσμικό αυτό πλαίσιο και τα απαραίτητα εργαλεία, όχι ως κρατικοδίαιτος όπως στο παρελθόν, αλλά δίνοντας και στον δημόσιο τομέα την δυνατότητα να υπερασπιστεί την πορεία του».

Η 'Αννα Διαμαντοπούλου, διαμαρτυρόμενη για την κυριαρχία των «ακραίων τοποθετήσεων» στην συζήτηση στη Βουλή, υποστήριξε ότι «αλλάζει όλη η χώρα, με την αδειοδότηση των επιχειρήσεων με μία δήλωση, με την απλοποίηση των εγκαταστάσεων λειτουργίας, την αδειοδότηση στα βιομηχανικά πάρκα, την απλοποίηση του ελέγχου προϊόντων, της αξιολόγησης, την διάθεση εμπορικού σήματος…».

Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως η Νέα Δημοκρατία υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, καθώς περιλαμβάνει διατάξεις, που αποτελούν πάγιες θέσεις της, όπως fast track σε μικρότερου μεγέθους στρατηγικές επενδύσεις, δημιουργία single window για το εξωτερικό εμπόριο, καθιέρωση ελληνικού σήματος, πλήρης άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, τροποποίηση της προπτωχευτικής διαδικασίας, επιστροφή της γενικής γραμματείας του Καταναλωτή στο υπουργείο Ανάπτυξης. Άλλες διατάξεις, κατά τον κ. Χατζηδάκη, χρήζουν τροποποίησης, όπως οι ρυθμίσεις σχετικά με την Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, τις «ελεύθερες ζώνες και αποθήκες», ή το εμπορικό σήμα, καθώς «δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του παραεμπορίου πλαστών προϊόντων και απομιμήσεων».

Ο ίδιος συμφώνησε στην ανάγκη εναλλακτικής πρότασης για το ζήτημα της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες και ζήτησε από την κυβέρνηση να συνομιλήσει με την τρόικα για μια μεταβατική διάταξη. Θέση με την οποία συμφώνησε και η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Μπατζελή.

«Το νομοσχέδιο προβλέπει πακτωλό χρηματοδότησης προς το μεγάλο κεφάλαιο, αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο, επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την Cosco, την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία προχωράτε στην κλιμάκωση της επίθεσης στα δίκαια των εργαζομένων με τσεκούρεμα μισθών και δικαιωμάτων», επεσήμανε η Βέρα Νικολαΐδου από το ΚΚΕ.

Ο Ηλίας Πολατίδης, βουλευτής με το ΛΑΟΣ, εξέφρασε αντιρρήσεις σε σειρά διατάξεις, όπως για τις ελεύθερες ζώνες, τις ρυθμίσεις για τους αρτοποιούς, το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών, τις ρυθμίσεις για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τις ρυθμίσεις για την COSCO. «Ανάπτυξη με το παρόν νομοσχέδιο δεν μπορεί να υπάρξει - αντίθετα έχουμε κουκούλωμα πολλών εκκρεμοτήτων» σημείωσε.

«Φωτογραφικό νομοσχέδιο για την με κάθε όρο παράδοση της ε
Keywords
Τυχαία Θέματα