«Ο επαναπροσδιορισμός του Κράτους προϋπόθεση για έξοδο από την Κρίση»

Η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών και η άρνηση του ελληνικού κράτους να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και ταχύτητα

στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, διαταράσσοντας ισορροπίες και κατεστημένες πρακτικές, υπήρξε το κεντρικό σημείο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων του συνεδρίου με τίτλο: «Ελλάδα – Προοπτικές για το Μέλλον», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από το London Business School

σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Αποφοίτων και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών του πανεπιστημίου στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, επισημάνθηκε πως η υπερπροστασία των «ιερών αγελάδων» του Δημοσίου, οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται στις σχέσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας έχουν οδηγήσει στην υπερφορολόγηση, στην παρατεταμένη αβεβαιότητα κι αστάθεια και τελικώς σε απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ‘απροθυμία’ που επιδεικνύει η χώρα στην εφαρμογή του προγράμματος της Τρόϊκα για τις διαρθρωτικές αλλαγές και στην εμμονή της Ελλάδας να τις αναβάλει, αψηφώντας τα συμφέροντα των πολιτών και προστατεύοντας πολιτικούς, τον δημόσιο τομέα και όσους ζουν από αυτόν. Η ευθύνη, μάλιστα, για αυτήν την κατάσταση βαρύνει το σύνολο του πολιτικού συστήματος, αφού κανένα από τα κόμματα δεν έχει κάνει ή έστω προτείνει τίποτα που θα συνιστούσε ουσιαστική αλλαγή του τοπίου.

Αναγνωρίζοντας την αδυναμία και την αναποτελεσματικότητα της Πολιτείας και των δημοσίων υπηρεσιών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών για βαθιές τομές, οι ομιλητές εξέφρασαν την άποψη ότι είναι απαραίτητη η θέσπιση ενός νέου οργάνου, το οποίο θα ήταν επιφορτισμένο με την παρακολούθηση της πορείας των διαρθρωτικών αλλαγών, θα δρούσε ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και στο οποίο θα μπορούσαν να συμμετέχουν πιθανώς και επιφανείς Έλληνες της διασποράς.

Ως προς το χρέος και την αναζήτηση μίας βιώσιμης λύσης για τη διαχείρισή του, επικράτησε η παραδοχή ότι το πρόγραμμα της Τρόϊκα ήταν και παραμένει ανεδαφικό, ωστόσο η απραξία του παρελθόντος δεν αποτελεί πλέον επιλογή. Επιπλέον, κοινή θέση των ομιλητών ήταν ότι μία μη εθελοντική αναδιάρθρωση (πέρα από το PSI+) είναι αναπόφευκτη, αλλά θα πρέπει να είναι επιθυμητή εάν γίνει σωστά και συντεταγμένα, δεδομένου ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα βαδίζει σε μία ανεξέλεγκτη χρεωκοπία με ολέθριες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ότι μία ελεγχόμενη και συντεταγμένη χρεωκοπία δεν συνιστά απαραίτητα έξοδο της χώρας από το Ευρώ, κάτι που θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί να λύσει.

Πέραν των πολιτικών και οικονομικών πρωτοβουλιών που επιβάλλεται να ληφθούν στο χρόνο που απομένει, κοινή ήταν η πεποίθηση των συμμετεχόντων για την ανάγκη στις αλλαγές να συμμετέχουν και οι ίδιοι πολίτες, μέσω της πίεσης σε κόμματα και φορείς. Προς αυτή την κατεύθυνση παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες στο Συνέδριο η ιστοσελίδα www.redesigngreece.org, μια πλατφόρμα στην οποία μπορεί ο καθένας να καταθέσει τις απόψεις του και να συμμετέχει στο δι
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κράτους ϋπόθεση, Κρίση,kratous ypothesi, krisi