«Ο Φιντέλ Κάστρο γνώριζε το σχέδιο δολοφονίας του Κένεντι»

Νέα σενάρια για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι πυροδοτεί ένας πρώην πράκτορας της CIA.

Ο Μπράιαν Λάτελ, πρώην αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, δίνει τροφή στις θεωρίες συνομωσίας που έχουν αναπτυχθεί εδώ και μισό αιώνα, σχετικά με το εάν ο Φιντέλ Κάστρο εμπλέκεται με κάποιον τρόπο στη δολοφονία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι.

Επισήμως, ο πρώην ηγέτης της Κούβας δεν είχε καμία ανάμειξη στη δολοφονία

που έγινε στις 22 Νοεμβρίου του 1963 στο Ντάλλας του Τέξας. Ο δράστης Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, συμπαθών τους κομμουνιστές, έδρασε μόνος του.

Ωστόσο, ο Λάτελ υποστηρίζει ότι έχει αποδείξεις ότι ο Φιντέλ Κάστρο γνώρισε το σχέδιο δολοφονίας πριν εκδηλωθεί. Ο Λάτελ σπούδασε κουβανικές σπουδές σαν αναλυτής της CIA τη δεκαετία του 1960 και έγινε επικεφαλής αξιωματούχος της μυστικής υπηρεσίας για τη Λατινική Αμερική, ενώ τον επόμενο μήνα θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του «Τα μυστικά του Κάστρο».

Η εντολή του Φιντέλ Κάστρο

Σύμφωνα με τον πρώην άνδρα της CIA, το πρωί της 22ας Νοεμβρίου 1963, οπότε και δολοφονήθηκε ο Τζον Κένεντι, ο Κάστρο διέταξε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Αβάνα να σταματήσει να ασχολείται αόριστα με την παρακολούθηση επικοινωνιών της CIA, αλλά να εστιάσει «σε κάθε μικρή, όσο μικρή κι αν είναι λεπτομέρεια από το Τέξας».

Τέσσερις ώρες αργότερα, έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Τζον Κένεντι. Σύμφωνα με τον Λάτελ, ο Κάστρο γνώρισε ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο οποίος είχε καταθέσει αίτηση για βίζα ώστε να επισκεφθεί την Κούβα στην πρεσβεία στην πόλη του Μεξικό και είχε απορριφθεί, είχε δηλώσει στο προσωπικό της πρεσβείας ότι επρόκειτο να σκοτώσει τον Κένεντι για να αποδείξει την προσήλωσή του στον κομμουνισμό.

«Ο Φιντέλ γνώρισε τις προθέσεις του Όσβαλντ και δεν έκανε τίποτα για να την αποτρέψει» υποστηρίζει ο Λάτελ. Σε συνέντευξή του στην Miami Herald, ο Λάτελ υποστηρίζει ότι γνωρίζει αυτές τις πληροφορίες μέσω συνεντεύξεων από πρώην μυστικούς πράκτορες της Κούβας και αποχαρακτηρισμένα κυβερνητικά έγγραφα των ΗΠΑ.

«Δεν λέω ότι ο Φιντέλ Κάστρο διέταξε τη δολοφονία, δεν ισχυρίζομαι ότι ο Όσβαλντ λειτουργούσε υπό τον έλεγχό του. Θα μπορούσε, αλλά δεν βρίσκω καμία απόδειξη γι αυτό», υποστηρίζει, διαβεβαιώνοντας ότι όσα υποστηρίζει στηρίζονται σε έγγραφα και σε καταγεγραμμένες πηγές.

«Ήθελε ο Φιντέλ νεκρό τον Κένεντι; Ναι. Τον φοβόταν. Και ήξερε ότι ο Κένεντι τον κυνηγούσε. Στο μυαλό του Φιντέλ, θα μπορούσε να είχε θεωρηθεί ως αυτοάμυνα», προσθέτει.

Ο μάρτυρας-«κλειδί»

Σύμφωνα με τον Λάτελ, ο άνθρωπος στον οποίο ο Φιντέλ Κάστρο είχε αναθέσει την παρακολούθηση των επικοινωνιών της CIA στο Τέξας ήταν ο πρώην μυστικός πράκτορας Φιορεντίνο Ασπιλάζα Λόμπαρντ.

Ο Ασπιλάζα είπε στον Λάτελ ότι ο Κάστρο τον διέταξε προσωπικά να παρακολουθεί οτιδήποτε προερχόταν από το Τέξας, την ημέρα της δολοφονίας του Τζον Κένεντι. Επίσης, ο πρώην πράκτορας υποστήριξε ότι ο Κάστρο ζούσε πολυτελή βίο, δίνοντας λεπτομέρειες για πανάκριβα γιοτ, περιουσιακ

Keywords
Τυχαία Θέματα