Ο «κατάσκοπος» του Σαρκοζί

«Ο κατάσκοπος του προέδρου» είναι ο τίτλος του βιβλίου τριών Γάλλων δημοσιογράφων, στο οποίο «φωτογραφίζουν» τον επικεφαλής της γαλλικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας ως «όργανο» του Νικολά Σαρκοζί.

Οι δημοσιογράφοι Ολιβιά Ρεκασάν, Ντιντιέ Ασού και Κριστόφ Λαμπέ συνθέτουν το πορτρέτο του Μπερνάρ Σκαρσινί, του προϊστάμενου της Κεντρικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Πληροφοριών (DCRI) η οποία ιδρύθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου Σαρκοζί.

Βάσει

ανώνυμων κυρίως πληροφοριών υποστηρίζουν ότι ο Σκαρσινί βρίσκεται στην «υπηρεσία» του προέδρου, καθώς και ότι η DCRI έχει «παρεκκλίνει» από την αποστολή της.

Την Τετάρτη ο ίδιος ο Σκαρσινί, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, τόνισε ότι «δεν είναι κατάσκοπος κανενός». Ο δικηγόρος του ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταθέσει αγωγή για δυσφήμιση σε βάρος των συγγραφέων, της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Mediapart και του ιδρυτή της, δημοσιογράφου Εντί Πλενέλ.

Ο Πλενέλ δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο υποστηρίζει ότι το εν λόγω βιβλίο δείχνει με λεπτομέρειες πώς η DCRI μετατράπηκε, «υπό τη διεύθυνση αυτού του αστυνομικού που είναι πλήρως αφοσιωμένος στον Νικολά Σαρκοζί» σε ένα όργανο «εκτέλεσης αποστολών της πολιτικής εξουσίας και πιο συγκεκριμένα της προεδρίας της δημοκρατίας».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κλοντ Γκεάν, στον οποίο υπάγεται η DCRI, διέψευσε κατηγορηματικά ότι η υπηρεσία είναι «πολιτικό όργανο στην υπηρεσία της εξουσίας», καθώς και ότι υπάρχει ειδική ομάδα που διαθέτει μικρόφωνα και εισβάλλει σε πληροφοριακά συστήματα παραβιάζοντας κάθε νόμιμο πλαίσιο, όπως υποστηρίζεται στο βιβλίο.

Ο Σκαρσινί πάντως (ή «σκυλόψαρο»), είχε κατηγορηθεί τον Οκτώβριο του 2011 για την υποκλοπή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ενός δημοσιογράφου της εφημερίδας Le Monde.

Keywords
Τυχαία Θέματα