Ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία

«Αδιάσειστα στοιχεία» για χρήση χημικών όπλων τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία διαθέτουν οι δυτικές χώρες, δήλωσαν διπλωμάτες του ΟΗΕ.

Η Δαμασκός κατέθεσε στις 20 Μαρτίου επίσημο αίτημα για έρευνα από τον ΟΗΕ, η οποία ανακοινώθηκε από τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού από την επόμενη κιόλας ημέρα.

Ωστόσο, οι αρχές της Συρίας αρνήθηκαν αυτήν την εβδομάδα την πρόσβαση των μελών της αποστολής

του ΟΗΕ στο συριακό έδαφος.

«Εχουμε αδιάσειστα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων», δήλωσε χθες Πέμπτη δυτικός διπλωμάτης.

«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι χρησιμοποιήθηκαν πυρηνικές οβίδες», πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Ετερος διπλωμάτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι «άκρως πειστικές» αποδείξεις έχουν σταλεί στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για να στηρίξουν τις κατηγορίες εναντίον του συριακού καθεστώτος.

Η Βρετανία και η Γαλλία έχουν καταθέσει στοιχεία στον ΟΗΕ που αφορούν τις πληροφορίες για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον των ανταρτών κυρίως στην πόλη Χομς στις 23 Δεκεμβρίου.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η συριακή κυβέρνηση απέρριψε την πρότασή μου για επιτόπια έρευνα», δήλωσε χθες ο Μπαν Κι-Μουν μετά τη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλη τη Συρία πριν από την αποστολή της ομάδας των εμπειρογνωμόνων.

«Τα μέλη της ομάδας είναι έτοιμα ν΄αναπτυχθούν ανά πάσα στιγμή. Πρόκειται για μια επείγουσα έκκληση προς τη Δαμασκό», τόνισε.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, συνεδριάζοντας με τους ομολόγους του των G8 στο Λονδίνο, παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει πολύ λίγες προσπάθειες για τη διευθέτηση των συγκρούσεων που πλήττουν εδώ και δύο χρόνια τη Συρία, κατά τις οποίες υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν έχει εκπληρώσει μέχρι στιγμής τις δεσμεύσεις του, εξαιτίας διχογνωμίας. Η ερώτηση είναι εάν καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης. Η απάντηση είναι όχι. Δεν περιμέναμε να γίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Χέιγκ στους δημοσιογράφους.

«Οι δυνάμεις δεν έχουν, μέχρι στιγμής, καταφέρει να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και συνεχίζουν κατά αυτό τον τρόπο».

Keywords
Τυχαία Θέματα