«Όχι» Μέρκελ σε δάνειο «γέφυρα» προς την Ελλάδα

Η γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα αντίθετη σε κάθε σκέψη να υπάρξει δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα, εάν οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα δεν προχωρήσουν».

Με τον όρο «δάνειο γέφυρα» οι αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρονται σε επιπλέον χρήματα, που μπορεί να χρειαστεί η Ελλάδα

σε περίπτωση που με την συμφωνία για το PSI δεν εξασφαλιστεί ότι το χρέος της θα είναι βιώσιμο.

Η κα Μέρκελ, σε συνέντευξη τύπου στο Βέλγιο, τόνισε ωστόσο ότι για την ίδια «δεν τίθεται καν αυτή η ερώτηση, διότι υπάρχει αρκετός χρόνος ως τον Μάρτιο προκειμένου να καταλήξουμε σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα».

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να πληρώσει όσα της αναλογούν για τη δημιουργία του ESM ακόμη και συντομότερα», πρόσθεσε η Καγκελάριος, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την αντίθεσή της στην διεύρυνση των κεφαλαίων του.

«Η Γερμανία έκανε πάντα ό,τι ήταν απαραίτητο για την σωτηρία του ευρώ. Τώρα το θέμα είναι να δημιουργηθεί το ESM όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Κατά τα άλλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόλις έδωσε 500 δισεκατομμύρια για ενίσχυση της ρευστότητας», είπε η κ. Μέρκελ, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για διπλασιασμό των κεφαλαίων αυτού του ταμείου, απάντησε χαρακτηριστικά: «δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο».

Keywords
Τυχαία Θέματα