Οι τράπεζες άντλησαν περίπου 530 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ

Στο ποσό των 530 δισ. ευρώ έφτασε το ποσό της ρευστότητας που άντλησαν από την την ΕΚΤ την Τετάρτη οι τράπεζες, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για αύξηση των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις καθώς και για μείωση του κόστους δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης γενικότερα.

Συνολικά 800 τράπεζες συμμετείχαν στην δεύτερη δημοπρασία φθηνών τριετών δανείων

της ΕΚΤ.

Το ποσό που διατέθηκε ήταν υψηλότερο των 500 δις ευρώ που είχαν εκτιμήσει διαπραγματευτές σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Reuters καθώς και των 489 δισ. ευρώ που είχαν διατεθεί στην πρώτη δημοπρασία αυτού του τύπου τον Δεκέμβριο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε μετά τη δημοπρασία, γνωστή και ως LTROs: "Αποφεύχθηκε έντονη πιστωτική ασφυξία ". Προέτρεψε δε τις τράπεζες να διοχετεύσουν τα κεφάλαια που άντλησαν σε πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ προσδοκούν επίσης ότι μέρος των κεφαλαίων θα διοχετευθεί και για την αγορά ομολόγων υψηλής απόδοσης όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Η Ιταλία πρέπει να δανειστεί περίπου 45 δις ευρώ τον Απρίλιο και τον Μάρτιο έναντι 19 δις ευρώ τον Φεβρουάριο.

Αξιωματουχοι είπαν στο Reuters ότι η ΕΚΤ επιθυμεί η δημοπρασία αυτή να είναι η τελευταία καθώς ανησυχεί ότι τα τραπεζικά ιδρύματα εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο στα κεφάλαιά της και ότι αυτό δεν ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το κόστος του παρεχόμενου χρήματος κυμαίνεται στα επίπεδα του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, το οποίο ανέρχεται στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

Keywords
Τυχαία Θέματα