ΟΗΕ: Το Σουδάν εκπέμπει SOS

12:52 8/1/2012 - Πηγή: NewsBomb

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις» μαζικών σφαγών στο Νότιο Σουδάν μετά το ξέσπασμα συγκρούσεων ανάμεσα εθνοτικές ομάδες της χώρας, όμως 60.000 άνθρωποι χρειάζονται άμεσα βοήθεια, όπως δήλωσε χθες η Χίλντε Τζόνσον, Ειδική Απεσταλμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη χώρα.

Η Τζόνσον είπε ότι οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για 3.000 νεκρούς την περασμένη εβδομάδα έπειτα από επίθεση χιλιάδων οπλισμένων νέων στην περιοχή Πίμπορ στην πολιτεία Τζόνγκλεϊ δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Η απεσταλμένη έκανε μια περιοδεία σε περιοχές όπου περίπου 8.000 οπλισμένοι νεαροί έβαλαν φωτιά σε κατοικίες

κι ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να τις εγκαταλείψουν.

Σε μια δραματική κλιμάκωση των επιθέσεων και των αντεπιθέσεων, ο άτυπος στρατός της φυλής Λου Νουέρ επιτέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Πίμπορ, όπου ζουν μέλη της φυλής Μαρλ. Η μια φυλή κατηγορεί την άλλη για απαγωγές και ζωοκλοπές.

Δεν ήταν σαφές ως χθες πόσοι είναι οι νεκροί αλλά έως και το ένα τρίτο όλων των κατοικιών στην περιοχή πυρπολήθηκαν και περίπου 60.000 άνθρωποι χρειάζονται κατεπειγόντως βοήθεια, πρόσθεσε η Τζόνσον.

«Οι άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς καταφύγιο, τα σπίτια τους κάηκαν, τα ζώα τους κλάπηκαν και τα μέσα που διέθεταν για να ζήσουν καταστράφηκαν», δήλωσε. «Είναι κρίσιμο αυτός ο κύκλος της βίας να σταματήσει. . . και να δοθεί έγκαιρα ανθρωπιστική βοήθεια που μπορεί να βοηθήσει να σταματήσουν οι επιθέσεις αντιποίνων».

Ο Τζόσουα Κόνγι, τοπικός αξιωματούχος που ανήκει στη φυλή Μαρλ, είπε ότι 3.141 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις, αλλά ο απολογισμός αυτός δεν επιβεβαιώθηκε από τον ΟΗΕ ούτε από το στρατό του Νότιου Σουδάν, μιας χώρας που απέκτησε την ανεξαρτησία της μόλις πριν από έξι μήνες.

Η Τζόνσον τόνισε ότι κυανόκρανοι του ΟΗΕ προστάτευσαν άμαχους στο Πίμπορ και στο Λεκονγκέλε. «Η εντολή μας είναι να προστατεύουμε τους άμαχους και το κάναμε», ανέφερε.

Η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν έχει κηρύξει την περιοχή πληγείσα από «καταστροφή» και ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε μια «μαζική» επιχείρηση για να βοηθήσει τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τη βία. Η επιχείρηση «θα είναι μια από τις πιο περίπλοκες και δαπανηρές» στο Νότιο Σουδάν μετά το τέλος του εμφυλίου στο Σουδάν το 2005, εκτίμησε ο Οργανισμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα